Uncategorized

NEVJEROJATNO OTKRIĆE U PARKU PRIRODE PAPUK Čuvar prirode naišao usred bijela dana na divlju mačku, poznatu pramajku svih domaćih mačaka

Uz nešto sreće, kakvu je imao naš čuvar prirode, srest ćete široko rasprostranjenog, ali vrlo tajnovitog stanovnika Papuka, divlju mačku (Felis silvestris). Jedna od podvrsta divlje mačke predak je naših dragih kućnih ljubimica. Ovi vješti lovci žive samostalno i aktivni su noću pa je prava sreća snimiti ovakve kadrove tijekom dana.

Ovu vijest objavio je na svojoj facebook stranici Park prirode Papuk.

Divlja mačka je pramajka svih domaćih mačaka a živi svuda osim na otocima. Nekada je u Hrvatskoj bila lovna, a od 2013.godine, kada smo ušli u EU, zaštićena je vrsta. Jedno istraživanje je pokazalo kako ih u Hrvatskoj ima oko 3100 jedinki. Križanje s domaćom mačkom je rijetko i kod nas iznosi samo 16 posto.
Divlja mačka je teška između 3 i 8 kilograma, boja krzna je sivo-smeđa s uzorkom crnih pruga na glavi, vratu, na svakom boku, udovima i s vidljivom leđnom linijom. Boja trbuha je žuto-smeđa. Gotovo isključivo lovi na tlu, premda ima izvrsne penjačke sposobnosti, a penje se kada je u opasnosti. Lovi vrebanjem sakrivena u zasjedi ili se prikrada. Glavni plijen čine glodavci kao što su miševi, voluharice i štakori. Lovi i ptice, guštere, žabe, kukce, a ponekad i sisavce kao što su zec, kuna, lasica i tvor. Pojede oko 600 g hrane dnevno.

Specijalno za PORTAL POU-CAPREOLUS.HR: JELENKO TOPIĆ

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.