Uncategorized

JOŠ JEDNA GENERACIJA MLADIH POLAZNIKA LOVACA I LOVKINJA SA USPJEHOM SAVLADALA NASTAVNI PROGRAM I POLOŽILA ZAVRŠNI LOVAČKI ISPIT

Pod strogim epidemiološkim mjerama održan je završni lovački ispit za polaznike splitskoga Pučkog otvorenog učilišta CAPREOLUS u odjeljenju Ogulin. Svi polaznici pridržavali su se propisanih mjera za srednjoškolsko obrazovanje odraslih, koje je splitsko Lovačko učilište primjenilo nakon dobijanja naputaka o provođenju programa nastave : obavezno mjerenje temperature prilikom ulaska u prostorije, pridržavanje razmaka od 1, 5 metra , nošenje medicinskih maski , dezinfekcija ruku i – svaki je polaznik donio sobom kemijsku kojom se služio prilikom ispisivanja testova i drugih pisanih podataka.

Završni lovački ispit održan je poslije konzultativno-instruktivne nastave koja je predviđena i odobrena od strane nadležnih ministarstva za ovaj oblik obrazovanja lovaca i lovkinja. Polaznici su na početku seminara dobili potrebitu stručnu lovačku literaturu kojom su se,uz pomoć autora i ujedno svojih profesora – dr. sc. Perice Tucaka, dr. vet. med., ing. agro. Ante Udovičića, međunarodnog kinološkog suca, Davora Martića, mag. iur, Ive Kučinić Radošević, mag. inž. zootehnike i dr. med. Edise Ercegović- služili , učili i osposobili za zvanje lovca i lovkinje.

U paketu doista obimne i sveobuhvatne lovačke literature koja je obavezna u savladavanju nastavnog gradiva, su udžbenik Lovstvo, početnica za školovanje kadrova u lovstvu, Vještina gađanja i siguran lov, Prva pomoć u lovu i dvije brošure – Pravna legislativa prvi i drugi dio – najvažniji izvodi i opisi članaka iz Zakona o lovstvu i Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana sa pripadajućim pravilnicima koji su u međuvremenu doneseni na razini resornih ministarstava .

Polaznici su prošli i praktičnu obuku. Splitski CAPREOLUS i u ovom složenoj situaciji uveo je još jednu novinu. Nakon što lovci i lovkinje ostvare pravo na držanje i nošenje lovačkog oružja – u skladu sa napucima koje su dobili u pisanoj formi – obavezni su šest mjeseci provesti novački staž u jednom od lovišta sa kojima CAPREOLUS ima sklopljen ugovor o poslovnoj suradnji.

Svi su polaznici pokazali visok stupanj znanja. Zanimljivo je da je prosjek životne dobi ove generacije polaznika bio tridesetak godina, što je motiviralo profesore da još ulože dodatnog napora kako bi im približili i upoznali ih sa zahtjevnim štivom o lovu i lovstvu u savladavanju propisanog nastavnog gradova.

Ovi momci i djevojke, zapravo, budućnost su hrvatskog lovstva. Posebno im se učinilo prihvatljivim što je lovac i lovkinja zvanje kojega mogu upisati u e- radnu knjižicu, prema nacionalnoj klasifikaciji zanimanja, te da je certifikat o osposobljenosti kojim dokazuju status lovca /lovkinje CAPREOLUSA – ovjeren pečatom s grbom Republike Hrvatske i da ga priznaju zemlje članice Europske unije.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.