vijesti

JUBILARNE POŠTANKE MARKE ZA OBLJETNICU HLS I SMRTI FRANA ŽAVERA KESTERČANEKA Povodom velikog jubileja hrvatskog lovstva i šumarstva marku bi osmislio svjetski art dizajner Danijel Popović na prijedlog Lovačkog učilišta Capreolus

U povodu 100.obljetnice Hrvatskog lovačkog saveza i 110. obljetnice smrti Frana Žavera Kesterčaneka ( 1856. – 1915. ), oca hrvatske lovačke i šumarske književnosti,koje će se obilježiti iduće godine – splitsko Lovačko učilište CAPREOLUS uputilo je Hrvatskoj pošti prijedlog poradi izdavanja jubilarne poštanske marke posvećene tim vrijednim jubilejima.
Prema prijedlogu, marku bi dizajnirao vrhunski dizajner Danijel Popović iz Crnog Luga koji je do sada idejno osmislio i dizajnirao čak nevjerojatnih 256 hrvatskih poštanskih maraka sa kojima se uvrstio u sam svjetski vrh!
Meštar Popović već je dizajnirao mnoge marke- pored ostalih – iz ptičjeg i životinjskog svijeta, predstavio je hrvatske velikane tijekom naše povijesti, napose bana Josipa Jelačića, značajne događaje i ličnosti, čime se nedvojbeno uvrstio u red vrhunskih dizajnera.
Fran Žaver Kesterčanek bio je genijalan um, sa kojim je , zapravo, započelo novo razdoblje lovačke i šumarske književnosti. Napisao je prve strukovne udžbenike iz lovstva i šumarstva , među kojima se posebno ističe kapitalno djelo „Lovstvo“ (1896. ), kojime je udario temelje lovačkoj i šumarskoj literaturi.
Bio je jedan od osnivača suvremenog šumarstva u Hrvatskoj u segmentu obrazovanja , šumarske upravne službe i znanstvene literature. Imao je velike zasluge za otvaranje Šumarske akademije na zagrebačkom Sveučilištu (1898. ), obnašao je odgovorne poslove u Prvom hrvatskom družtvu za gajenje lova i ribarstva u Zagrebu, te je bio urednik njegova glasnika – Viestnika Prvog obćeg hrvatskog družtva za gojenje lova i ribarstva (1892.- 1910. ).
Za svoj rad dobio je mnoge nagrade i priznanja u struci ,pogotovu za „neumorni društveni rad i rad na polju hrvatske šumarske knjige „.
Dizajner poštanskih maraka Danijel Popović pronašao je inspiraciju za svoj uradak u najnovijoj monografiji novinara, urednika i lovačkog pisca Davora Martića MEDIJI I LOVSTVO za koju smatra , kao njen grafički urednik, da je „epohalno djelo koje još nikad dosad nije u ovakvom obliku tiskano u Hrvatskoj „.

CAPPRESS

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.