vijesti

SAGRAĐENE NOVE, SUVREMENE VISOKE ČEKE I HRANILICE NA „SUNČEV POGON“, NA 1310 METARA N/V POTEKLA PITKA VODA I POSTAVLJENA KAMENA SOL

Čitavo ljeto,bez obzira i neovisno o ljetnoj žegi i sparini, kao nigdje drugdje u regiji, Bajina bojna, lovnika Miljenka Barića i njegovih lovidrugova ,koju čine lovci i lovkinje iz Tugara i okolnih sela kod Splita, udarnički radi na uređenju i izgradnji lovnoedukativnog državnog lovišta „ Šibenik – Vrgorac“.

Lovištem gospodari splitski OBER – LOVNI TURIZAM čiji je vlasnik PUČKO OTVORENO UČILIŠTE CAPREOLUS, JAVNA USTANOVA ZA OBRAZOVANJE KADROVA U LOVSTVU.

Na tom svojevrsnom školskom poligonu uče i prolaze zahtjevno praktično nastavno gradivo lovci pripravnici,a pogotovu lovci novaci, polaznici POU CAPREOLUS koji su ostvarili pravo na držanje i nošenje lovačkog oružja. Radovi se izvodi u skladu sa lovnogospodarskom osnovom. Pojedine su visoke čeke uređene i osposobljene za osmatranje i lov divljači, dok su na mjestima već dotrajalih čeka izgrađene nove ,suvremene i na posve drugačiji način nego što su se gradile prije desetak ili više godina. To su, kako tvrde dobrohotni poznavatelji ovdašnjih lovnih prilika, pravi turistički apartmani u kojima će se svaki lovac- bez obzira na vrijeme i godine života – osjećati „kao kod kuće“ i sa kojih se pruža idealan pogled- što je posebno značajno za lovce sa fotoaparatom- na najatraktivniji dio ovog brdsko-planinskog lovišta.

Bajina bojna“ podigla je tri čeke, upravo se privode završetku radovi na gradnji hranilica na „sunčev pogon „, uređena su i očišćena pojilišta, kao i prirodna izvorišta pitke vode na ovom inače bezvodnom planinskom području.

Lovci i lovkinje na leđima su ponijeli i razdijelili na određenim kotama sol za divokoze i divlje svinje.

Na uređenje i gradnju lovonogospodarskih i lovnotehničkih sadržaja –koji mogu poslužiti za primjer svim drugim lovištima – lovci i lovkinje utrošili su stotine radnih sati.Pored toga nosili su hranu i vodu za divljač po žestokom suncu i na najudaljenija mjesta brda „Šibenik- Vrgorac“ koje se podiže na 1310 metara nadmorske visine gledajući s te visine na veličanstveno Biokovo u neposrednom susjedstvu!

Ovim doista jedinstvenimm pothvatom OBER LOVNI TURIZAM okrenuo je stranicu lovstva vrgoračkog kraja – uređenjem lovnoedukativnog središta na brdu „Šibenik – Vrgorac“.

Uskoro slijedi izgradnja novih, do sada neviđenih objekata, prema posebnom projektu stručnih ustanova sa kojima će državno lovište „Šibenik- Vrgorac“ poprimiti drugo, posve novo lice.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.