vijesti

POLAZNICE SAVLADALE PRAKTIČNI PROGRAM OBUKE U RUKOVANJU LOVAČKIM ORUŽJEM Lovkinje su na streljani gađale golubove sigurno, staloženo i bez nervoze, pod budnim okom iskusnih mentora lovnog streljaštva

Netko je nekad kazao, vjerojatno stariji lovci, veterani lovstva i lovnog streljaštva- da su lovkinje, žene i djevojke, savjesnije i preciznije u rukovanju lovačkim i inim drugim oružjem ( misli se na pištolj / revolver) zbog zadavanja samilosnog hica u lovu ) od muške populacije lovaca.
Praksa je potvrdila da su bili u pravu,ili su se barem približili toj istini. Doista, polaznice splitskog Lovačkog učilišta CAPREOLUS prilikom obuke na streljani u savladavanju praktičnog nastavnog gradiva pod stručnim nadzorom vrhunskih strijelaca i lovaca, potvrdile su da savjesno rukuju lovačkom puškom. Uredno i bez pogovora, disciplinirano, sa respektom- primale su zapovijedi o sigurnom gađanju pa makar se radilo ovoga puta o glinenim golubovima , kada se , zapravo, obučavaju u pogađanju letećih meta,a time i neposrednom rukovanju lovačkim oružjem.
Svoje znanje, vještinu i moć pogađanja, polaznice su pokazale na nedavnoj vježbi u sklopu nastavnog programa gdje su posvjedočile sve svoje vrhunske kvalitete. Čak su u nekim segmentinma , a to je poslušnost u disciplini rukovanja oružjem, bile korektnije i savjesnije od muškog dijela populacije budućih hrvatskih lovaca !
Polaznice su nakon usmene edukacije i prikazivanja u naravi gađanja, pod budnim okom majstora streljačkih vještina – praštale „sve u šesnaest „. Na poziv je glineni golub poletio iz rova ,a one su ga dočekale smireno, strpljivo, bez nervoze – i golub bi se raspršio u stotine komadiće !
Bravo, lovkinje ! Za prvi put – super petica !
Prije samog uzimanja puške u ruke, neposredno na streljani, pod paskom vrhunskih meštara, održano je prigodno predavanje. Najprije, o dijelovima lovačke puške, potom o punjenju, pravilima držanja i nošenja oružja,potom se o sigurnom rukovanju i lovu tema proširila na sve ono što se može ili će se dogoditi neposredno u lovištu prilikom skupnog lova.
Upoznate su sa pravilima lovačkih običaja i etike, punjenju oružja prije samog lova i na početku skupnog lova, završetku lova , te o svemu što lov znači kada počinje i završava. Posebno je skrenuta pozornost na ekologiju, odnosno ekološki pristup gađanju i u lovu. Marljive polaznice nakon gađanja sakupile su ispucane lovačke patrone i deponirale ih na posebna za to određena mjesta u okviru streljačkog centra.
Za POU Capreolus vrijedi kazati da svi polaznici dobijaju tri udžbenika o lovu i lovstvu u trajno vlasništvo, što im olakšava naukovanje prilikom savladavanja propisanog nastavnog programa za stjecanje zvanja lovca i lovkinje.

Za pou- capreolus.hr priredio i snimio Ante Tonči Karković

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.