Ekskluzivno

JUBILEJ LOVAČKOG SAVEZA SPLITSKODALMATINSKE ŽUPANIJE Na startu je savez pokrenuo osnivanje Muzeja lovstva,veliku smotru trofeja i organizirao aktivnosti članica za uspješan zakup državnih lovišta

Dnevni list „Slobodna Dalmacija“ sa tiražom od 155.000 primjeraka prvi je objavio vijest naslovljenu „Start Županijskog lovačkog saveza“ 18. studenoga 1994. godine o početku rada Saveza u Lovačkom domu u Splitu.Lovački savez splitskodalmatinske županije, stajalo je pored ostalog u vijesti, središnja je udruga u koju se zbog osobita značenja lovstva ,napose unapređenja uzgoja, zaštite i korištenja divljači učlanjuju lovci , odnosno njihove lovačke udruge.
Splitski županijski lovački savez otvorio je vrata ,osim lovačkim udrugama još i drugim pravnim osobama , obrtima i pojedincima koji se bave lovstvom kao granom lovnog gospodarstva.
Na ovim osnovama udareni su čvrsti temelji programskih načela i aktivnosti nove organizacijske forme Hrvatskog lovačkog saveza,a sve u skladu sa postojećim propisima o udruživanju građana Republike Hrvatske i Zakonom o lovstvu.
Ova je godina za splitskodalmatinske lovce i lovkinje godina jubileja : više od 5000 dragovoljno udruženih lovaca proslaviti će jedinstvenu obljetnicu – 30 godina od osnivanja i uspješnog rada najmnogoljudnijeg Lovačkog saveza u Hrvatskoj!
Pod predsjedanjem prvog predsjednika inž. Marka Raosa sa timom doista vrijednih lovnih stručnjaka i zastupnika lovaca u izvršnim tijelima Skupštine – učinjen je epohalan zaokret i probitak lovstva koji će ostati trajno zapisan u povijesnim analima dalmatinskog i hrvatskog lovstva.
Lovački je savez, pored ostalih aktivnosti tih prvih godina postojanja i rada radio na pripremama članica kako bi se pravodobno pripremile za predstojeći natječaj za zakup i koncesiju državnih lovišta,a po obavijesti resornog ministarstva.Tada su ponuđena državna lovišta Tovarnica – Jelinak i Kopršnica Tijarica , potom uzgajalište divljači Vučja dubrava, lovište Maglaj Cista , Matokot Vrgorac, Omiška Dinara i Visoka Plešivica. Na koncesiju od 30 godina ponuđeno je lovište Kozjak, Moseć, Mosor i Svilaja. Najviše je procijenjena vrijednost lovišta Mosor – čak 85.333 ondašnjih kuna godišnjeg lovozakupa!
U red značajnih aktivnosti svakako je spadala inicijativa za osnivanjem prvog Muzeja lovstva u Splitu,ili na nekom drugom mjestu, gdje se pronađu odgovarajuće prostorije za smještaj visokovrijednih trofeja krupne divljači te drugih eskponata o povijesti i sadašnjosti srednjodalmatinskog lovstva. Zbog toga je – kako bi se obavila svojevrsna inventura trofejnih rogova i kljova ,a istovremeno obavile pripreme za veliku europsku izložbu lovačkih trofeja u Budimpešti – organizirana Prva smotra hrvatskog lovstva ovoga područja pod nazivom „Zlatni trofeji 95. „.
U izjavi za Slobodnu Dalmaciju inž . Marko Raos kazao je da će na Smotri lovstva – prvoj na ovim našim prostorima (nažalost, i posljednjoj !) – sudjelovati sve lovačke udruge koje se bave uzgojem i lovom krupne divljači, napose vrijednih , kapitalnih grla divokoza i muflona, po čemu je ovaj kraj prepoznatljiv u svijetu lovstva.
Napisao Davor Martić

Na slikama
Faksimil novinskih izrezaka u dnevnom listu Slobodna Dalmacija o početku rada Županijskog lovačkog saveza
Stručno povjerenstvo za ocjenu trofeja na Prvoj smotri vodio je Radoslav Bekavac u suradnji sa Stipom Kokićem i Duškom Grgičevićem (Večernji list, 1995. )
Fotografije su arhivske

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.