Ekskluzivno

INICIJATIVA NOVINARSKE SEKCIJE LOVACA HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA U Dardi osnovan samostalni Klub novinara lovaca zalažući se da lovstvo ne bude „crna točka“ u dnevnim kronikama

Novinari skloni lovu i lovstvu, i sami lovci ili prijatelji lovaca i ostalih ljubitelja prirode i etike, sastali su se u Zagrebu ( 2005.) da bi pri svojoj cehovskoj organizaciji, Hrvatskom novinarskom društvu osnovali Sekciju novinara lovaca.
Najveće zasluge za osnivanje novinarske sekcije imali su Josip Kolak i Dominik Zen, čuveni lovci i TV novinari.
Prema pisanju tadašnje Dobre kobi, nacionalnog lovačkog magazina- „Sekcija je osnovana sa zadaćom da još više i češće medijskim praćenjem zbivanja najširoj javnosti ukaže na zadaće i aktivnosti lovaca i ekološko značenje hrvatskog lovstva „.
„Sekcija novinara lovaca zalagati će se da lovstvo više ne bude „crna točka“ u dnevnim kronikama“. To je bio osnovni zaključak i motiv rada sekcije.
„Za predsjednika sekcije jednoglasno je izabran Stjepan Kolak,a u Izvršni odbor Darko Odorčić, Hrvoje Đurašin , Davor Martić, Tomislav Držić i Ante Gugo.“
U nastavku tog novinarskog skupa dalje se iznosi u kraćem izvješću :
„Predsjednik sekcije Stjepan Kolak predstavio je program rada sekcije kazavši ,pored ostalog, da je svrha sekcije prikazati stvarno stanje u odnosu čovjeka i prirode. Osnivačkoj skupštini sekcije novinara lovaca prisustvovao je, pored osalih, doministar prof. dr. Ivan Grbac i predsjednik HLS Đuro Dečak “.
Novinari lovci sastali su se i u Zelendvoru da bi se dogovorili o svojem radu, utvrdili programske smjernice u vrijeme dok je istaknuti član Sekcije bio radio reporter i urednik Duško Radić . Novinarski skupovi su se ,inače, održavali u varaždinskom Zelendvoru, poznatoj prijestolnici hrvatskog lovstva još iz vremena vladavine grofova Bombelles.
U Dardi je, u lovačkom domu Lovačke udruge Fazan, uz domaćinstvo predsjednika Josipa Lukačeka održana skupština Sekcije novinara lovaca Hrvatskog novinarskog društva (ožujak, 2006. ).
Na sjednici kojoj je predsjedao predsjednik Stjepan Kolak rečeno je da bi bilo veoma dobro i korisno osnovati Klub novinara lovaca kao pravne osobe , poput drugih građanskih udruga povezanih za lov i lovstvo.
Klub lovaca novinara bio bi samostalan, neovisan u radu čime bi zadržao temeljne profesionalne standarde u obrani interesa lovaca i hrvatskog lovstva.Dogovoreno je da se izradi prijedlog statuta Kluba i pokrene postupak registracije kod nadležnih državnih tijela . Članovi Kluba radili bi na afirmaciji lovstva , organizirali seminare i stručna predavanja , kao i polaganje lovačkog ispita za kolege koji bi se željeli uključiti u njegov rad.
Na sjednici je zaključeno da će se poraditi na dobijanju jednog lovišta kako bi članovi Kluba bili neovisni u svojem radu i izvještavanju o bitnim pitanjima od interesa za hrvatsko lovstvo.
Napisao Davor Martić

Faksimili sačuvanih izrezaka iz lovačkog magazina Dobra kob i Glasa lova i ribolova

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.