Ekskluzivno

SVINJSKA KUGA U HERCEGOVINI : LOVCI PRONAŠLI ZARAŽENE DIVLJE SVINJE, ZABRANJEN SVAKI LOV, PODUZETE BIOSIGURNOSNE MJERE

Zle slutnje nevesinjskih lovaca ostvarile su se : pronađeno je čak odjednom sedam uginulih divljih svinja, čitavo krdo, na jednoj nevelikoj parceli zemljišta zaraženih virusom afričke sivnjske kuge !
Ova vijest duboko je uznemirila žitelje Nevesinja, među općinama Nevesinje i Gacko u istočnoj Hercegovini.
Lovci upočetku nisu mogli vjerovati da je toliki broj divljih svinja skončalo odjednom. Zbog toga su krenula nagađaja o uzrocima njihove masovne smrti. Najprje, neki su vjerovali da su svinje uginule od udara gromova koji su kobne noći nemilice tukli po području Nevesinja, d su drugi tvrdili da su uginule od trovanja.
No, kad je došao nalaz veterinara sve su priče otpale – jer su divlje svinje, osnovna divljač ovdašnjih lovaca- našle smrt u lako prenosivom virusu afričke svinjske kuge . Virus se prenio sa domaćih svinja, koje su došle u kontakt sa divljima, ili obrnuto, te se zarazilo čitavo krdo te divljači.
Na širem zaraženom području vlasti su odmah poduzele zaštitne mjere. Zabranjen je lov, te svaki kontakt i kretanje na tom podurčju. Biosigurnosne mjere , očekuje se, pomoći će suzbijanju afričke svinjske kuge na ovim prostorima.

Video snimci sa mjesta gdje je afrička svinjska kuga počinila pomor čitavog krda divljih svinja.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.