Ekskluzivno

ČUDO NA OTOČIĆU LEVANU : KAKO JE OSVANUO JELEN AKSIS DA BI POTOM NESTAO BEZ TRAGA

Na Levanu, otočiću u nizu 11 otočića i hridi u Medulinskom zaljevu netko je udomio jelena aksisa, potomka stoljetne brijunske obitelji tog azijskog došljaka.
Kako je neočekivano došao tako je i – nestao !
Nitko živ ne zna kako je plahi aksis ovdje doveden ,a još manje su poznate okolnosti pod kojim je odjednom nestao. Lovci i dobri poznavatelji ovdašnjih prilika vele da je jelen aksis bio nekoliko godina istinski ljubimac brojnih domaćih i stranih gostiju, napose ljeti kada bi ovdje na plažama Levana, Bodulaša, Ceja i Femera guštali na plažama , uz zvukove mora ,ljepote obale i – prisuće jelena koji je već postao maskota medulinskih otočića.
Levan je prvi otočić usidren nedaleko Medulina, oko 280 metara od kopna. Otočić zauzima površinu od 0,068 kvadratnih kilometara.
Svi ovi uvjeti, kao i prisustvo kupača i ostalih gostiju, uvjetovali su da se aksis osjeća kao „ kod kuće“. Gosti su mu donosili dovoljno hrane,a i iza njihova boravka, po običaju, ostala bi gomila svakojakih gurmanskih delicija.
Ribari i lovci nagađaju da je jelen doveden kao mladi, nedozreli, da bi tijekom godina boravka poprimio izgled pravog pravcatog aksisa sa Brijuna. Dobio je odgovarajuću tjelesnu biomasu, raskošne rogove i –plahost i dobrotu ovih alohtonih životinja.
Valja kazati da jelena aksisa ima na Brijunima od 1911. godine, s vremenom se namnožilo oko 300 grla, potom živi u manjim kolonijama na Cresu, Plavniku i Lošinju.
Europska unija nije sklona ovom životinjskoj svojti i zahtjeva da se ukloni sa brijunskog otočja nakon sto i više godina boravka, premda nikome ne smeta niti pravi bilo kakvu štetu. Dapače ! More uokrug Brijuna načinilo je prirodni gater i nijedna životinja , i da bi htjela, ne može pobjeći sa otoka.
Uostalom, zbog čega bi polupitomi jeleni aksisi željeli napustiti brijunsko otočje kada na njemu imaju svega blaga Božjeg.

Fotografije jelena aksisa ustupio nam je polaznik POU Capreolus iz Istre ( na jednoj slici se vidi kako se jelen hrani lubenicom ).

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.