Ekskluzivnovijesti
Trending

GRIVASTI SKAKAČ  SA MOSORA  DOBIJA  „PRAVO GRAĐANSTVA“ U HRVATSKOJ

U slučaju da se prihvati prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lovstvu- koji će već doskora naći svoje mjesto na  općoj debati na E- stranicama Ministarstva poljoprivrede – „uvozni“ grivasti skakač sa planine Mosor bit će uvršten u – lovnu divljač !

To bi bila velika novost za ovog stranca, ako se znade da je od svojeg unošenja , najprije na otok Hvar,a potom na Mosor, uzgajajući se u ograničenom gaterskom prostoru- promjenama aktualnog Zakona o lovstvu konačno dobio „pravo građanstva“ u Republici Hrvatskoj . Još od 2002. godine traje bitka za legaliziranje udomljene te afričke  tzv . alohtone lovne divljači na području  Republike Hrvatske. Od toga vremena dogodile su se brojne promjene : promjenili su se resorni ministri, brusila su se  stručna mišljenja, neki su čak obranili doktorske radove na temu grivastog skakača,da bi tek danas, sa ovim novim prijedlogm, grivasti skakač (možda ) bio proglašen lovnom divljači na način i pod uvjetima predviđenim propisima.

Naša stručna,još više lovačka javnost, veoma malo znade o toj prekrasnoj životinji, raskošnih rogova, snažnog tijela, veoma skromnih hranidbenih zahtjeva. Upravo sve to je utjecalo da se  uvrsti u obitelj lovne divljači, pogotovo na otocima  koja su apsolutno devastirana. Pogotovo što se tiće krupne divljači. Zbog toga bi na ovim „morskim gaterima“ doista bilo idealno obitavalište ove životinje čiji trofeji mame  domače,a još više strane lovce, pogotovu Amerikance.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.