Ekskluzivno

NEOBIČAN ULOV ŠLJUKE OTPRIJE 100 GODINA : Zagrebački doktor našao benu u lovištu Lonjica kod Vrbovca koja je sama sebe liječila

U lovištu Lonjica kod Vrbovca prije sto godina , 21. ožujka 1923. godine skupina lovaca iz Zagreba za vrijeme proljetnog preleta pronašla je odstrijeljenu šumsku šljuku – sa ozlijedom na lijevoj nozi i neobičnim povojom oko nje što je upučivalo radoznale lovce da je šljuka bila nastrijeljena i potom – zaliječena !
Nešto slično dogodilo se proteklih dana ovogodišnje lovne sezone kada je sinjski lovac , šljukar od glave do pete Luka Milošević odstrijelio šljuku sa deformitetom na nozi. O tom neobičnom ulovu mladog sinjskog šljukara pisali smo na našim stranicama …
Zagrebački liječnik R.H. opisao je neobičan doživljaj loveći šljuke , kada je naišao na odstrijeljenu pticu, ispred ferme svojih pasa, u članku pod naslovom „ O inteligenciji šumske šljuke„.
Šljuku sam pregledao i pokazao je svojim lovidrugovima kao zanimljiv slučaj.Kod nje je lijeva noga bila slomljena odmah iznad prstiju i po izgledu sam zaključio da je vjerojatno kao posljedica nastrijela prilikom lova dva dana ranije, izjavio je dr. R.H. koji se na članak potpisao inicijalima.
Doktorov članak izazvao je veliko zanimanje šljukolovaca. Bilo je,doduše, mnogo nagađanja, što i kako je došlo do samoliječenja šljuke kojoj je kost noge zbog prijeloma stršila vani. No, bila je obljepljena perjem poput nekog „flastera“, pa je zaključio da ovaj povoj nije nastao slučajno nego aktivnošću same ozlijeđene ptice!
Vjerojatno je šljuka svojim dugačkim kljunom sakupljala perje kako bi zaustavila krvarenje i zgrušavanje krvi.
Rečeni doktor je zapisao kako su on i prijatelj ranije pucali u tu šljuku . Vidjeli su je kako je poletjela pred psima sporo se podižući sa zemlje i da na „štanglama „ otežano leti .
Prema izgledu rane šljuka je vjerojatno bila nastrijeljena barem dva dana prije. Doktor kao strastveni lovac i odličan poznavatelj šljukinog roda izukao je zaključak iz cijelog događaja: ili je nastrijel zaliječen slučajno, ili pak je šljuka sama sebe „liječila“ tako što je oko nastrijeljene noge obmotala perje kako bi zaustavila krvarenje !
Nešto od toga, sigurno je istinito. Struka, naravno, s obzirom na ova dva zanimljiva slučaja u razmaku od sto godina – morala bi dati svoje mišljenje i konačni sud.

FOTOGRAFIJE
Fotografije nastrijeljene šljuke pokazuju mjesto gdje je zaradila „udarac“ i povoj oko noge kojega je sama obmotala.
Fotografiju prati doktorov rukopis kojime objašnjava šljukine tajne nastrijeljene noge

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.