vijesti

PROJEKT U KOPAČKOM RITU : ŽIVOT U PRIRODI „IZ ZRAKA“ PRATE SATELIT I DRONOVI

U Parku prirode Kopački rit započeo je projekt obnove prirode zbog činjenice da je više od 80 posto europskih staništa životinja i ptica u veoma lošem stanju. Naslov projekta je Praćenje divljih staništa i životinja pomoću tehnologije i akustike, skraćenog naziva WatchOut. Potpuno ga financira tvrtka Huawei, kroz program Tech4All koji se po prvi puta provodi u nas, a on podržava globalne ciljeve za očuvanje bioraznolikosti i nudi pametna rješenja za praćenje ugroženih vrsta i zaštiti staništa.
Nositelj projekta je osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti, a partneri su Park prirode Kopački rit, neprofitna organizacija Rainforest Connection iz SAD, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku i Kulturno-razvojni centar Općine Bilje. Napravljen je istraživački plan za iduće tri godine, a svake od njih u tri odabrana vremenska razdoblja, sudionici projekta će postaviti sto uređaja za snimanje zvukova u Kopačkom ritu. Na osnovi velikog broja podataka, po prvi puta u nas primijeniti će umjetnu inteligenciju i modernu tehnologije kako bi razvili konvolucijske neuronske mreže za identifikaciju i praćenje pet ciljnih vrsta i to orla štekavca, zlatnog čaglja, običnog jelena, gatalinke i djetlića.
-Ove godine, postavljanje i skidanje uređaja je bilo uspješno unatoč  naglim promjenama vodostaja.  Neki uređaji su bili potopljeni, ali su uspješno snimili ribe i druge životinje. Već nakon preliminarne analize podataka s jedne trećine uređaja identificirali smo više od 70 divljih vrsta – ističe nam prof. dr. sc. Ivana Majić, sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, koja je voditeljica projekta.
Posebnim programom previđa se analiza bogatstva vrsta, rasprostranjenost, migracije i druga ponašanja divljih životinja. Utvrditi će se stabilnost ekosustava i pomoći kod kreiranja rješenja za održivo upravljanje na zaštićenim područjima. Težnja znanstvenika je povezati tehnologiju i znanost uz uključivanje lokalno stanovništvo u ova istraživanja kako bi prenijeli znanje i educirali dionike o značaju zaštite ugroženih i zaštićenih divljih vrsta, te njihovih staništa.
-Budući  je standardne metode biomonitoringa često nemoguće provesti zbog nedostupnosti terena, vremenskih uvjeta, osim toga zahtijevaju fizičku prisutnost čovjeka koji remeti život praćenih vrsta ili izmiješta praćene vrste radi analize, potrebno je razviti metode koje su minimalno invazivne, a daju precizne rezultate uz male napore čovjeka i niske troškove, te nisu štetne za okoliš – kaže nam u nastavku prof. dr. sc. Ivana Majić.
Ovdje se akustičnim biomonitoringom bave biolozi prikupljajući obilje podataka kako bi mogli izraditi modele koji će autonomno u budućnosti prepoznavati divlje vrste. Uređaji za snimanje zvuka su raspoređeni u četiri skupine staništa: poplavne šume, šume hrasta lužnjaka, močvarna staništa te slatkovodna staništa, a postavljaju se u ključnim trenucima životnih ciklusa divljih vrsta, poput gniježđenja, migracija i razmnožavanja. Koristiti će video zamke, dronove i satelitske snimke radi procjene utjecaja klimatskih promjena na staništa i stabilnost ekosustava. Standardne metode biomonitoringa koje provode obuhvaćaju praćenje 49 divljih vrsta (ptice, sisavce, vodozemce, kukce, te vaskularnu floru), a 23 vrste su ciljne  za ekološku mrežu Natura 2000, i nalaze se na listama zaštićenih vrsta.
Projekt predstavlja revoluciju u praćenju biološke raznolikosti i stabilnosti ekosustava te očuvanju populacije orla štekavca, jelena, čagljeva, gatalinke i djetlića, kao i drugih važnih životinjskih i biljnih vrsta u Kopačkom ritu. Do sada je prikupljeno više od 1,5 milijuna zvučnih zapisa koji traju oko 25 tisuća sati.

Piše Jelenko Topić

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.