vijesti

SRBIJANSKI TAJKUN LOVIO VUKOVE NA KUPRESU Beogradski lovac doletio helikopterom kako bi lovio trofejne vukove,ali mu lovačka kob nije bila naklonjena

Srbijanski tajkun iz Beograda doletio je helikopterom u turistički lov na vukove u lovište Lovačkog društva „Tetrijeb“ na Kupresu,ali po priči ovdašnjih lovaca- lovačka kob ga nije poslužila. Inozemni lovac lovio je rijetku divljač, po propisima , sa svojim društvom ,ali nije imao prilike odstrijeliti trofejnog vuka.Sam njegov dolazak zračnim putem izazvao je zanimanje lovaca, posebno kupreškog kraja.
U Lovačkom društvu „Tetrijeb“ nisu željeli okriti detalje lova, kao ni ime inozemnog lovca turista, bez njegove suglasnosti.
Stranac je lovio na više mjesta, uglavnom noću, čuo je frapantno zavijanje vukova , što je, doista impresivan doživljaj,ali nije imao prilike pucati , rekli su u kupreškom „Tetrijebu“.
Sad nije najprikladnije vrijeme za lov vuka- objasnio je poznati lovac na vukove Roko Rebić.- U tijeku je vrijeme parenja vukova, alfa vukovi u stopu prate vučice, pa su svi zajedno u čoporu, tako da je gotovo nemoguće dobiti nekog sjajnog mužjaka na nišan. Tek se može pojaviti gdje koji mladi kojega od sebe tjera vučji čopor.
Izvrstan vukolovac i preparator Rebić nadalje priča da je noć vrijeme njegova lova. Lov se provodi kada sve utihne, kada je zemlja ogrnuta snijegom i ledom i kada lovac posjeduje iskustvo za takav lov pucajući sa visoke čeke.Zato je najkvalitetniji hitac u prosincu, ili pak u veljači, kada vučica već ima mlade , te kada se na proplancima smire vrijeme i ljudi . Ove godine nema zime, nema snijega,niti su vremenske prilike takove da je vuk gladan ,hrane je u izobilju, pa i ne dolazi pred čeku.
Vuk je jako oprezna zvijer, ima oči kao dvogled, ističe Roko Rebić, i nije lako doći do njegova trofeja.Osim toga, bez obzira na prirodne okolnosti, lovac mora poznavati vučju ćud,mora živjeti dan-dva u čeki, daleko od svijeta, sa lovnikom. Sve drugo ne dolazi u obzir ako stvarno želi pucati u veličanstvenu zvijer ovih šumskih predjela.
Beogradski lovac najavio je ponovno skoro dolazak u jedinstven i atraktivan lov vukova u kupreškom kraju.Vuka lovi jer želi trofej,a kako ga se ne može iznijeti iz Bosne i Hercegovine zbog propisa- voljan ga je darovati , u slučaju da ga drugi put odstrijeli – mjesnom lovačkom društvu.

Specijalno za Portal POU – CAPREOLUS.HR Davor Martić

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.