vijesti

NA HVARU DOLETJELE PRVE ŠUMSKE ŠLJUKE

Na toku Hvaru doletjele su prve „zimske“ šumske šljuke. Vijest o dolasku ovih veličanstvenih ptica preletnica oduševila je hvarske lovce koji su se na „brzinu“ spremili kako bi pošli u lov. Nakon poduže stanke vrhunski ptičari počeli su sa špaltanjem terena u potragu za šljukama. Zasad nije poznat ulov,ali se pretpostavlja da će već uskoro biti izdašniji i bolji. Čim pade prvi snijeg na kopnu i stegne golomrazica.
Zanimljivo je da su i mladi lovci krenuli u lov na šljuke ,kao da ih više toliko ne zanima jednoličan lov divljih svinja.
U lovu koriste engleske setere, potom pointere, kraljeve ravnice,ali u našem kamenjaru, pogotovu na otocima – najboljima su se potvrdili epanjel bretoni ( na slici). Jer, gdje bretonac „zabije „ svoj nos, tu se skriva šljuka !
Lovci pridošlice u lovu na šljuke i ne znaju otkuda naziv te veličanstvene ptice . Evo i tumačenja.Doduše, ovdje je riječ o posebnoj svojti šljukarica, šljuki kokošici, brzoj kao metak, koju može loviti i uloviti jedino iznimno vješt,brz i siguran lovac.
Naziv snajperista (engleski: sniper), vještog i obučenog strijelca, vuče podrijetlo iz doba kada su engleski vojnici, u slobodnom vremenu, lovili i obarali „kao od šale“ šljuke kokošice (engleski: snipe).
Sirius, najsjajnija zvijezda noćnog neba u zviježđu Velikog psa, zvijezda je najbliža Zemlji po kojoj se orijentiraju i lete šumske šljuke (Scolopax rusticola L.).
Nekad u davna vremena, kada su Englezi zaposjeli Indiju, mladi strijelci prolazili su obuku – loveći šljuku kokošicu (Gallinago gallinago Line). Šljuka kokošica (engl. sniper) izvrsna je letačica i pripada velikoj obitelji šljukarica, kojoj pripada i naša šumska šljuka – bena (Scolopax rusticola L.).
Ova je šljuka nepredvidljiva, nikad se ne zna u kojem će pravcu krenuti, u niskom, krivudavom, cik-cak letu. Idealna meta za obuku …
Snajper , a s njim i snajperist, dobio je ime po šljuki kokošici (bekasini). Obučen je i vješt u gađanju u ciljeve specijalnom puškom opremljenom optičkim ciljnikom te je vrhunski strijelac.
Snajperist nepogrešivo pogađa cilj. Upravo kao i strastveni, izučeni lovac na šljuke. Doduše, snajperisti nisu lovili šljuke kokošice snajperom nego lovačkim puškama prelamačama. Prikupljeno znanje u obuci itekako im je dobrodošlo u rukovanju snajperom i svladavanju zahtjevnih meta.
Šumska šljuka i šljuka kokošica vrlo su bliske; u srodstvu su, razlikuju se po boji i razmještaju perja i drugim osobinama.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.