vijesti

UZGAJIVAČI FAZANA NA MUKAMA : FAZAN SE PRODAVAO PO 20 EURA, POŠTO ĆE BITI IDUĆE GODINE

Fazanska divljač je sve traženija „roba“ na hrvatskom lovačkom tržištu. U manjim fazanskim uzgajalištima na području Hrvatske umjetno se proizvede oko 40.000 fazana tijekom čitave godine. Pojedini uzgajivači fazana odustali su od proizvodnje, ili su je snizili na polovicu zbog toga što je sve manje kupaca iz redova lovačkih udruga koji naprosto više ne mogu osigurati fazane za tradicionalni lov svoji članovima.
Nekada se u Hrvatskoj, na više punktova, uzgajalo oko 400.000 fazana od kojih je tržitu najviše isporučivao čuveni varaždinski Zelendor i zadovoljavao dio potreba sa isporukom svojih 155.000 fazana!
Novaca nema, tvrde lovozakupnici, a ne možemo se baviti lovnim turizmom, po kojoj osnovi bi mogli ostvariti makar minimalnu zaradu. U lovištima , naime, nemaju dovoljno divljači koju bi mogli ponuditi domaćim i strranim lovcima na odstrjel.
Cijene gotovo svakodnevno skaču i omča su oko vrata uzgajivačima fazana. Iz dana u dan poskupljuje hrana , kao i ostali troškovi uzgoja, potom radna snaga i prijevoz što neminovno dovodi do poskupljenja cijene odraslog fazana za lov.
U poznatoj fazaneriji Cro- Stelle iz Severovca kod Đurđevca više nemaju fazana na prodaju. Direktor i vlasnik Đuro Ferenčić izjavio je za naš Portal da je prodao oko osam tisuća fazana i to prvenstveno za potrebe dalmatinskih lovišta. Ovogodišnja cijena fazana bila je 20 eura , pa je onaj tko je mogao, ipak naručio odrasle fazane za svoje lovce i organzirao im prigodan lov.
Proizvođači drže da će cijena fazana dogodine biti mnogo veća. Nadaju se , barem pojedini, da će cijena ostati jednaka kao i ove godine,ako ne dođe do poskupljenja pratećih troškova proizvodnje.
Uzgajivači se više ne nadaju bilo kakvoj financijskoj potpori resornog ministarstva, kao što je bilo nekad, kada su dobijali poticaje, istina, male, ali su im takvi dobrodošli u formiranju konačne cijene fazana i ostale divljači.
Đuro Ferenčić, koji ne odstupa od proizvodnje kaže da neće fazana prodavati po cijeni kao – pet kuglica sladoleda !

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.