vijesti

U POVODU 30. OBLJETNICE LOVSTVA SPLITSKODALMATINSKE ŽUPANIJE Ustanova za obrazovanje kadrova Capreolus priprema se za izdavanje prigodne monografije

Pri Ustanovi za obrazovanje kadrova u lovstvu Capreolus u Splitu osnovan je tim lovnih znalaca, stručnjaka i pisaca kako bi pripremio za tisak monografiju u povodu 30. obljetnice Lovačkog saveza splitskodalmatinske županije.
Prema povijesnim zapisima, Lovački savez ove županije formiran je u Splitu 1994. godine pod predsjedanjem predsjednika inž. Marka Raosa, da bi tijekom svojeg tridesetogodišnjeg postojanja i rada imao na kormilu još dva predsjednika, inž. Ivicu Lovrića i Mladena Balića.
Tijekom postojanja Lovački savez je ostvario vrijedne rezultate u lovstvu, gradeći mnoge objekte i sadržaje od interesa za uzgoj, zaštitu i lov divljači, kao i lovačke kuće i domove za boravak lovaca.
Savez je ostvario pozitivne rezultate u edukaciji lovaca ,lovkinja, lovočuvara i ostalih kadrova u lovstvu kao i u razvijanju turističkog lova na osnovu, uglavnom, lova ptica preletnica, pogotovu šumske šljuke i prepelice pućpurke.
Povijest je zapamtila vrijeme kada su divlje svinje doplivale sa kopna na otoke, te kada su imotski lovci radi prodaje u inozemstvo lovili žive zečeve putem razapetih mreža u bogatom Imotskom polju.
Sa svojih preko 5.000 organiziranih lovaca i lovkinja u više od 60 lovačkih udruga – splitski Lovački savez uvrstio se je u red najmnogoljudnijih lovačkih asocijacija u Hrvatskoj. Zbog toga će monografija biti dobrodošla i ostati će generacijama kao trajan spomen na jedno vrijeme lovnih neimara koji su utkali svoje znanje, iskustvo i vrijeme u razvoj i probitak hrvatskog lovstva.
Spisateljski tim ima pred sobom složen i obiman zadatak na istraživanju povijesti lovstva, obzirom da će prema uredničkoj koncepciji osnov monografije činiti aktivnosti mnogobrojnih lovačkih udruga koje čine kamen temeljac Lovačkog saveza. Među brojnim udrugama – nekolicina ih je navršila ili će uskoro navršiti vrijednu obljetnicu – stogodišnjicu utemeljenja i rada. U taj ešalon lovačkih udruga svakako spadaju Lovačka udruga Split, Lovačka udruga otoka Hvara, Lovačka udruga Brač, Lovačko društvo Sinj i Lovačko društvo Muć, koje krasi višedesetljetni jubilej na uzgoju i zaštiti lovne divljači te izgradnji hrvatskog lovstva.
Posebno poglavlje odnositi će se na sudjelovanje splitskodalmatinskih lovaca u Domovinskom ratu.
Svatko tko posjeduje poneki zapis ili fotografiju vrijednu bilježenja u ovoj monografiji može je dostaviti Ustanovi za obrazovanje kadrova u lovstvu Capreolus u Splitu u kopiji ( tekst ) ili skeniranu ( fotografija).

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.