vijesti

U POLAČI PRVA SPECIJALNA UTAKMICA NA ŠLJUKE BEZ ODSTRJELA Seterica Barcelona Šime Zekanovića u hipu je ulovila vonj šumske kraljice i osigurala pobjedu

U organizaciji Seter-pointer kluba održana je prva specijalna utakmica na šljuke bez odstrjela s dodjelom kandidature CACT-HR. Ova manifestacija koja je odrađena po propisima HKS-a ponos je i dika novog rukovodstva ujedinjenih klubova na čijem je čelu od nedavno istaknuti kinolog Ilija Jurković iz Dubrovnika, te njegova „desna ruka“ podpredsjednik Viktor Marinković iz Bola na Braču i tajnik Jakov Samardžić iz Sinja.
Za početak svog mandata ovi ljubitelji ferme i lova na šumsku kraljicu organizirali najzahtjevniju lovnokinološku manifestaciju koja je- obzirom na nedostatak iskustva – morala biti pod nizom upitnika od samog planiranja pa do realizacije. Termin je bio uredan , tereni LU „Kozjak“ u Polači lovoovlaštenika Željka Ljubića izvrsni za ovu veličanstvenu pticu , odaziv je bio više nego dobar, a da li će biti šljuka to je stvar prirode koja je promjenjiva i varljiva. Prethodno sondiranje terena od strane vodiča i lovaca je obećavalo poneku šljuku. Trideset četiri natjecatelja okupila su se u restoranu „Konoba kod Šukija“ koji je nesebično ponudio domaćinstvo.
Dobru atmosferu podgrijavale su bogate nagrade organizatora i sponzora pseće hrane „Naturdog“ vlasnika Ante Ćikare iz Trilja. Uvijek nategnute strune ovih specijalaca lova na šljuke koji se neslužbeno dijele na „profesionalce“ i obične lovce, kulminirale su nakon izvlačenja parova i formiranja baterija. Natjecatelji su s nestrpljenjem očekivali početak. Predsjednik Jurković je odradio uvodni dio i zahvalio se svima na odazivu. Ali ne leži vraže, kad su suci Slobodan Hrvatin, Drago Šantić, Ante Bilać i Ante Marin pojasnili propozicije natjecanja pukle su strune. Polovica natjecatelja povukla je svoje pse zbog nemogućnosti korištenja GPS-a. Pravilnik HKS-a nalaže da se od tehničkih pomagala mogu koristiti samo klasično zvonce i eventualno „biper“ samo za slučaj lokacije psa u stajanju na šljuku. Navedena polovica natjecatelja nije se mogla ni željela suočiti sa tom činjenicom jer GPS isto ima funkcije „bipera“ koje su za ovaj slučaj u rukama sudaca bez utjecaja vodiča i puno su sigurniji i imaju bolji signal u gustom i brdovitom terenu. Njihova želja nije usvojena jer suci nisu htjeli ići mimo Pravilnika. Nakon mučne situacije koja je prijetila otkazivanjem manifestacije nađen je kompromis : oni koji se žele natjecati mogu posuditi zvonce ili dostupni „biper“ ! Kotizacija im je vraćena i natjecanje je moglo početi umjesto u dvije baterije samo u jednoj.
Tereni na kojima se radilo trenutno su jedni od najboljih šljukarskih obitavališta . Prvi par natjecatelja odmah je pronašlo prvu šljuku. Engleska seterica Barcelona od Gastona, vl. Šime Zekanovića „uhvatila“ je miris šljuke i dala prvu muku sucima da to kvalitetno ovjekovječe u gustom i teško prohodnom terenu. Uspjeli su i na kraju se ispostavilo da je to bio najkvalitetniji rad u cjelodnevnom natjecanju. Još četiri pet psa pokazali su zaista kvalitetan rad koji bi ih u budućnosti mogao odvesti na još značajnija natjecanja.
Nakon odrađenih obveza uslijedilo je ugodno druženje u restoranu „ Konoba kod Šukija“.

Specijalno izvješće sa fotografijama za portal POU- CAPREOLUSA.HR delegata HKS-a Dragana Milanović

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.