vijesti

U NAKLADI IZDAVAČKE KUĆE DOBRA KOB IZAŠLA MONOGRAFIJA „NJEZINA VISOST, ŠUMSKA ŠLJUKA“ AUTORA DAVORA MARTIĆA I SURADNIKA

U nakladi tvrtke za nakladništvo Dobra kob iz Splita i tamošnjeg Pučkog otvorenog učilišta Capreolus izašla je iz tiska jedinstvena monografija Njezina visost, šumska šljuka kojoj je autor Davor Martić sa suradnicima Pericom Tucakom, Antom Udovičićem i Julkom Ćuk.

Kroz tri poglavlja ovo zanimljivo i rijetko izdanje o ptici močvarici donosi obilje zanimljivosti vezanih uz širenje populacije kroz povijest, staništa gdje se gnijezdi, te atraktivni let koji je posebna motivacija lovcima za odstrel. Pripomoć su im njihovi vjerni ptičari, a ulov šljuke bene je za lovce uvijek bila stvar prestiža. Sam autor, koji je lovio šljuke i koji donosi svoja osobna iskustva navodi da je ovu kraljevsku pticu, punu čari i tajanstvenosti, lovila lovačka elita , navodeći poduže povijesno razdoblje hravtskog lovstvo koje se zaustavlja na vrijeme oko 1930. godine.

Inače, povijesni dio monografije ilustriran je vjernim umjetničkim slikama pretočenim na pozivnice za lov, još iz doba Austrougarske monarhije, što daje štivu upečatljiv i jedinstven sadržaj.

Uz cjelovite opise gniježđenja, rasta, života, ljubavnih odnosa, parenja, donošenja podmlatka na svijet, migracija, selidbe i povratka šumske šljuke na stara staništa posebno bogatstvo knjige su brojne povijesni zapisi iz svih krajeva naše zemlje, ali i inozemstva ilustrirani starim fotografijama lova na tu pticu koja ponajviše obitava na području Dalmacije i njenog zaleđa. Kroz povijest je često viđana i u urbanim sredinama uključujući i najuža središta velikih gradova, a danas u malom broju obitavaju na kontinentalnom dijelu naše zemlje.

Autor je pripremio izuzetno poučno štivo, a imajući u vidu da o šumskoj šljuki nema dostupne literature kod nas, a ni u zemljama istog ili sličnog govornog područja, izdanje može korisno poslužiti u studijskim programima, kao i sadržaj za daljnja istraživanja i diplomske radove.

Ova monografija, prva i jedina u Hrvatskoj o šumskoj kraljici, vrijedan je doprinos stručnoj lovačkoj literaturi.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.