vijesti

PRED KNINSKO NATJECANJE U LOVU NA ŠUMSKU ŠLJUKU Osnovni kriteriji za prolaznu ocjenu su dobar nos, traženje, čvrsta ferma i aport

Ispit rada na šumsku šljuku održava se se prema općim odredbama Pravilnika za ispitivanje i ocjenjivanje rada pasa ptičara i prema posebnim kriterijima o ispitima na tu, mnogima, najdražu lovnu pticu.

Kako se približava konac siječnja kada je Seter pointer klub najavio održavanje takmičenja u lovu na ovu zanimljivu pticu u blizini Knina, to donosimo najvažnije dijelove Pravilnika kako bi se potencijalni takmičari mogli na vrijeme s njime upoznati.

Na ovom ispitu mogu sudjelovati psi svih uzrasta, uz uvjet da su prethodno položili ispit prirođenih osobina.

Tereni moraju biti pogodni i karakteristični sa specifičnim raslinjem za šljuke. Ispitivanje se vrši pojedinačno s odstrelom šljuke. Ispiti se vrše u parovima samo ako se ispit održava u terenima gdje se dva psa efektivno regularno mogu smjenjivati za vrijeme traženja. U protivnom ispit će se održati u turnusima pojedinačno (samo s jednim psom).

Organizator je dužan u programu precizirati da li će se ispit vršiti u parovima ili pojedinačno. Turnus ispita rada traje najmanje 15 minuta što ovisi o terenu i sucima. Na ispitu se mogu dodjeliti kandidature CACT-HR i CACIT, ovisno o rangu ispita.

Pas može dobiti jednu od ocjena samo ako je stajao na šljuku. Ponašanje psa prema drugoj divljači uzima se u obzir da bi se ocijenila korektnost i stupanj obuke.

Pas ne može biti pozitivno ocijenjen ako nije pokazao dobar nos, stabilno traženje, čvrsto stajanje i donošenje šljuke.

Uz navedene odlike u slučaju podjednakog rada suci imaju na raspolaganju donijeti različitu ocjenu na osnovu detalja iz slijedećih disciplina: nos, stil traženja, stajanje, slijeđenje, sekundiranje, ponašanje prema odstrijeljenoj pernatoj divljači, suzdržljivost na zeca, ponašanje na pucanj, način donošenja i predaje šljuke, volja za rad i poslušnost.

Ako pas nije imao priliku donijeti šljuku u vrijeme turnusa, ispitat će se na završetku rada baterije s odstrijeljenom hladnom šljukom.

Specijalno za pou-capreolus.hr: Dragan Milanović, kinološki sudac

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.