vijesti

UMRO JE VELIKAN DALMATINSKOG LOVSTVA ANTE DUNDIĆ : ZA SOBOM JE OSTAVIO MUZEJ LOVSTVA SA 650 TROFEJA I ZOOLOŠKI VRT SA 250 ŽIVOTINJA

Umro je velikan hrvatskog lovstva čuveni safari lovac Ante Dundić u 81. godini života sa više od 50 godina aktivnog lovačkog življenja.
Iz zaseoka Goričaj kod Grabovca u općini Šestanovac Ante se rano zaljubio i otisnuo u lovački svijet. Volio je prirodu, divljač i lov, kada se jednom preobratio, kao u legendi o svetom Hubertu : strastveni safari lovac postao je uvjerljivi uzgajivač divljači!
Proputovao je „pola svijeta“, lovio svagdje,ali mu je ,ipak, najmiliji lov bio u Dalmaciji. Na ovom opakom,golom kamenjaru, sa kojega visoko u nebo izrastaju veličanstveni trofeji plemenitih muflona i divokoza doajen dalmatinskog lovstva Ante Dundić- sakupio je vrijednu zbirku zlatnih trofeja muflonske divljači.
Muflon sa Zmijskog brda i Velebita, Vranjaka i njegove Biakove – predstavljao je oduvijek, kako onda tako i sada, cijenjeno nacionalno blago. Ante je kao lovac sa pedigreom znao i umio sačuvati svoju životnu zbirku muflonskih trofeja , zbirku okićenu zlatnim kolajnama , koja danas znači nacionalnu baštinu i ponos hrvatskog lovstva.
Otišao je šjor Ante, ali je zbirka vrijednih trofeja, kao i mnogih preparata od 650 izložaka ostala za njim kao svjedočanstvo o jednom prohujalom vremenu, o čovjeku, lovcu, ambasadoru dalmatinskog i hrvatskog lovstva , časnom lovcu Anti Dundiću Zecanu.
Kako bi sačuvao rečenu zbirku trofeja Ante je uredio i otvorio u obiteljskoj kući u Goričaju Muzej lova, prvi lovački muzej u Dalmaciji. Izloženi eksponati privlače pozornost domaćih gostiju i strance, pogotovu lovce na ljetovanju na Makarskoj rivijeri . Ona je, recimo i to, vrijedan doprinos turističkoj ponudi dalmatinskog lovstva.
Taj podatak ostati će upisan zlatnim slovima u povijesnici lovstva.
Neposredno uz Muzej lova Dundić je uzgajao mnoge životinjske vrste osnovavši Zoološki vrt, tako da je od zagriženog lovca na trofeje – postao uzgajivač i čuvar upravo trofejne divljači, pogotovu muflona i ostale rogate divljači. Uživao je u svom životinjskom carstvu u društvu više od – 250 životinja udomljenih iz različitih krajeva i podneblja!
Za zasluge na razvoju i unapređenju lovstva, pored brojnih drugih priznanja, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak odlikovao je Antu Dundića sa najvećim lovačkim odličjem – lovačkim odličjem našeg nebeskog zaštitnika svetog Huberta.
Dundićev doprinos lovstvu je neizmjeran , o njemu su pisali mnogi strani , kao i domači lovački časopisi, predstavljajući na sebi svojstven način sve blagodati dalmatinskog i hrvatskog lovstva.
Dundić je bio prijatelj i suradnik nacionalnog lovačkog magazina Dobra kob u njenim zlatnim godinama izlaženja.
Ante mirno spavaj u zagrljaju svojeg Biokova , neka te zov plemenitih muflona podsjeća na prekrasne snove kada si ljubio prirodu i njene božanske ćari.
Do viđenja, stari prijatelju !

D. Martić

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.