vijesti

OBLJETNICA PRVE IZLOŽBE : SRNJACI S MARJANA “OKIĆENI” ZLATNIM MEDALJAMA

Uskoro će 100. obljetnica Prve lovačke izložbe u Zagrebu održane 8. rujna 1925. godine, kada je, među drugima, splitsko društvo “Marjan “ izložilo dioramu sa preparatima sitne divljači, među kojima je dominirala jarebica kamenjarka, kao i trofeje srnjaka .Trofeji srnjaka s Marjana predstavljali su splitsko lovstvo na mnogim izložbama. Uz zdušnu podršku prijatelja Marjana i vodstva izloške je pripremio majstor Mitre Karaman.

Zagrebačku izložbu potakao je netom osnovani Savez lovačkih društava za Hrvatsku i Slavoniju, a održala se u organizaciji Zagrebačkog zbora (preteče današnjeg Zagrebačkog velesajma) i Hrvatskog društva za gajenje lova i ribarstva.

Među više od 4000 izložaka, društvo “Marjan” nagrađeno je zlatnom medaljom za izloške srnjaka visoke kvalitete.

Istaknuti lovni stručnjak i pisac dr. Miroslav Hirtz izjavio je kako je golema vrijednost izložbe u tome što na najbolji način prikazuje lovstvo u pojedinim područjima, stanje, značenje i napredak lova i lovstva u Hrvatskoj.

Svrha organiziranja središnje izložbe bila je prikazati stanje u našim lovištima, predstaviti ulov trofejne divljači i istaknuti uzorna lovišta. Vrijedan i karakterističan trofej, bez obzira na broj CIC točaka, pokazuje kvalitetu lovišta, uspjeh i zalaganje lovaca na uzgoju i zaštiti divljači. Dobar trofej je potvrda rada i skrbi lovaca za divljač u lovištu.
“U splitskom paviljonu vidjeli smo crne, na vrhovima parožaka pozlijeđene rogove marjanskih srnjaka. Imaju ti srnjaci poseban oblik, veličanstveni su, a posebno se doima boja spojena s osobitom masivnošću građe. Kao da je crni bor marjanske šume kumovao građi ovih kapitalnih trofeja “, zapisao je dr. Alfons Šemper, tajnik Hrvatskog društva za gojenje lova i ribarstva.

Trofejnog srnjaka na Marjanu je odstrijelio dr. Jakša Račić, prvi predsjednik društva i inicijator udomljavanja divljači na Marjanu.

Splitski lovci u lovu na Marjanu oko 1925. godine

Stari dio grada sa lovištem Marjan u pozadini ( oko 1920. )

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.