vijesti

NEOBIČNA I ZANIMLJIVA „IGRA“ KUNE I ZECA NA ASFALTU Uobičajeno je da kuna trče za zecom,a nije da zec pred njom lagano bježi i skakuče, kao da mu ne prijeti smrtna opasnost

Kuna bjelica,očigledno, povela je „igru“ sa zecom. Doduše, zecu nije baš do njene „igre“. Svejedno, naš čitatelj prenio je putem video zapisa izvorno jednu zanimljivu epizodu iz neobičnog susreta na cesti- kune bjelice i zeke !

Igra suparnika, naposljetku je okončana sretnim rastankom, svatko je otišao na svoju stranu. Progonjeni zec ipak je spasio živu glavu !

Dalmatinskoj kuni bjelici zec je krasna poslastica. Taj mali zlotvor- misli se na kunu- gori je od ikakvog vuka. Vuk napada i kolje iz potrebe, zbog masnog obroka i slasnog mesa,a kuna bjelica lovi i kolje – iz zabave !

Kuna je uža verzija zloglasnog vuka. Iza njenog pohoda na dalmatinskom kamenjaru, gdje i pripada po svim značajkama svojeg života, ostaju samo izglodane kosti i perje . Kuna, inače, boravi na zemlji, stanovnik je krša, lovi noću i u sumrak, ne propušta priliku napasti i pokušati udaviti čak i srnu. No, kako je onako sitnije konstrukcije ,ako uspije, onda joj pregrize vrat,a ostale životinje dovrše njen posao.

U igri sa zecom na cesti, zeko je vješto manevrirao,ali nam se čini kao da ni njemu nisu baš sve „čiste u glavi“. Na snimci se jasno vidi da se i on „igra“ skakutajući po asfaltu- negdje tko znade gdje na kamenjaru – što i nije njegova osobina. Lovci na zečeve dobro znaju, kad zec bježi, onako izbezubljen i preplašen, gonjen od pasa, posebno goniča – hitrije „leti“ nego što bi ikad trčao. Zbog svojih osobina, straha i brzih nogu, nema šanse da skakuče ispred kune u nekim drugačijim okolnostima.

Lovci na zečeve igru sa zloglasnom kunom shvatili su kao da se kuna baš morala namjeriti na zeca koji još nije posve upoznao svijet prirode i ne zna , iz sto razloga, što ga čeka. Možda je ovaj naivko upravo pušten iz umjetnog uzgajališta…

Za portal pou –capreolus .hr Ante Tonči Karković

Video snimci našeg čitatelja

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.