vijesti

GROFICA ANA, UNUKA JOSEPHA BOMBELLESA, POSJETILA LOVIŠTE SVOJIH PREDAKA ZELENDVOR Nasljednica posljednjeg hrvatskog grofa, čija je obitelj udomila prve fazane u Hrvatskoj, bila je gošća vlasnika i direktora Zorana Košira

Zlatni dani grofovskog lovišta , veleposjednika Bombelles, čini se, ponovno se vraćaju u punom sjaju. Slučajno ili ne, na današnji dan prije ravno dva desetljeća promovirana je na varaždinskom lovačkom sajmu monografija BOMBELLES- GROFOVSKA LOVIŠTA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE autora Davora Martića, na kojoj je, u nazočnosti autoriteta hrvatskog lovstva, nazočio posljednji hrvatski grof Joseph Bombelles, glavni lik u velebnom djelu vrhunskog uratka o toj španjolsko-francuskoj lozi doseljenoj u Hrvatskoj.
Upravo danas, na današnji dan ,kao da se dobra kob još jednom poigrala sudbinom veleposjedničke obitelji iz Petrijanca kod Varaždina, otprije dva desetljeća- 8. listopada 2014. godine, kada je promovirana rečena monografija – veleposjed svojeg djeda grofa Josepha Bombellesa posjetila je nasljednica , unuka Ana ,kćerka grofovskog sina Marka.
Ana Bombelles nasljednica je ugledne obitelji , obitelji koja je ostavila neizbrisiv trag u hrvatskom lovstvu – danas visoka gošća vlasnika i direktora lovišta Zelendvor Željka Košira . Josephova unuka za vrijeme svojeg boravka u Petrijancu, u nazočosti domaćina, gospodina Košira, obišla je nekadašnji veleposjed svojeg djeda Josepha, kapelicu u samome lovištu, gdje su sahranjeni posmrtni ostaci potomaka grofovske loze Bombelles ( Marka grofa Bombellesa i njegove supruge Ferdinandine Drašković ), te obnovljeni dvorac Opeka , nekadašnji dom veleposjedničke obitelji .
Za one koji ne poznaju, ali bi željeli upoznati vrijednosti obitelji Bombelles za hrvatsko lovstvo, čija je Ana posljednja nasljednica, valja kazati da je Ana prvi doputovala u Hrvatsku kako bi se poklonila svojem djedu, koji je jako volio Hrvatsku, i koji se svake godine, bez obzira na sve poteškoće , vraćao i pohodio, prije svega, grofovsko lovište svojeg djetinjstva za kojega su ga vezivale mnoge uspomene.
U ekskluzivnom intervjuu kojega je dao novinaru i uredniku Davoru Martiću, autoru monografije o obitelji Bombelles, Joseph je tada izjavio ( 2014. godine ) kako je životni put njegove obitelji povezan za hrvatsku grofovsku obitelj Drašković , te da je obitelj ostavila neizbirisv trag u hrvatskom lovstvu, u lovištima Zelendvor, Opeka i Komar visokog ranga, cijenjeno u tadašnjim krugovima Austrougarske monarhije.
Grof Joseph često je boravio u Hrvatskoj, bio je profesor emeritus na sveučilišima u Splitu, Rijeci i Zagrebu.

SVE O OBITELJI BOMBELLES MOŽETE NAĆI U MONOGRAFIJI DAVORA MARTIĆA „BOMBELLES GROFOVSKA LOVIŠTA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE „

INFOCAP


Pozivnica za promociju monografije obitelji Bombelles Davora Martića na Sajmu lova i ribolova u Varaždinu 8. listopada 2014. godine
Grof Joseph Bombelles, djed gospođe Ane ispred obiteljskog dvorca u Opeki ( studeni 2003. )
Jedan od uspjelih grofovskih lovova na sitnu divljač u lovištu Zelendvor u vrijeme grofa Marka Bombelles
( Iz arhive Davora Martića )

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.