vijesti

ZAVRŠNI RADOVI NA UREĐENJU DRUGE VISOKE ČEKE U DRŽAVNOM LOVIŠTU „ŠIBENIK –VRGORAC“, EDUKATIVNOM SREDIŠTU LOVACA I LOVKINJA NOVAKA

U državnom lovištu „Šibenik- Vrgorac“ kod Vrgorca, planinskom spletu Dinarskog masiva – prirodnog produžetka veličanstvenog Biokova – nastavljeni su radovi na izgradnji i uređenju lovnogospodarskih i lovnotehničkih objekata.

Ovo državno lovište površine 3000 ha je, zapravo, odgojno-obrazovno središte budućih lovaca i lovkinja sa stečenim znanjem i praktičnim iskustvom u klupama u tom lovištu splitskoga Pučkog otvorenog učilišta CAPREOLUS, javne ustanove za obrazovanje kadrova u lovstvu izvan sustava redovite naobrazbe.

Upravo lovci novaci , uz suradnju i pomoć starijih kolega, obavljaju završne radove na dovršetku izgradnje i uređenju druge visoke čeke u predjelu Opačaka. Poslije ove čeke radovi se nastavljaju na trećoj, kako bi se njome zamjenile stare i dotrajale čeke, koje su već stradale ili su nagrižene zubom vremena.

Polaznici Pučkog otvorenog učilišta CAPREOLUS imaju ugovornu obvezu da poslije nego što polože završni lovački ispit i ostvare pravo na držanje i nošenje lovačkog oružja provedu šest mjeseci u svojstvu lovaca novaka, zbog nastavka praktične edukacije u lovištu, što je osobito od važnosti zbog gađanja i sigurnosti lova.

Za lovce i lovkinje organizira se besplatan skupni lov na divlje svinje. U skupnom lovu oni se upoznaju sa svim pravilima lova, ponašanjem lovaca i lovkinja, kao i osnovim etičkim načelima i sigurnosti u lovu, što je od iznimne važnosti i značenja za mladu generaciju lovaca i lovkinja.

Valja svakako kazati da je državno lovište „Šibenik- Vrgorac“ jedinstveni lovnoedukativni centar koji isključivo služi obuci i po tome je prepoznatljiv kao jedini među istim ili sličnim lovačkim učilištima u Hrvatskoj.

Lovci i lovkinje novaci stječu praktično znanje i iskustvo u suradnji i pomoć upravitelja lovišta Ante Udovičića i lovnika Miljenka Barića.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.