Ekskluzivno

UZBUNA NA MALOM LOŠINJU : PREDSJEDNIK „KAMENJARKE“ODSTRIJELIO PRVOG ČAGLJA

Otkuda potječe histerično noćno urlikanje na pašnjacima Malom Lošinja, zadajući brigu i strah u kostima ovčarima i mještanima, otkrio je u nedjeljnoj akciji hranjenja lovne divljači, vješti predsjednik Lovačkog društva KAMENJARKA Bariša Meljankić.
Odnoseći hranu za divljač Bariša je neočekivano naišao na zalutalog zlatnog čaglja ( Canis aureus) na predjelu Zabodarski pokraj lošinjskog aerodroma i odstrijelio ga preciznim pogotkom. To je, inače, po pričama lovaca i stočara- prvi čagalj odstrijeljen na Malom Lošinju !
Nitko ne zna kako je ovaj zlotvor dolutao na otok, priča mladi lovnik KAMENJARKE Marijan Polić. Doduše, ovčari su pričali priče o pojavi nepoznate zvijeri, lovci su ih pažljivo slušali,ali ni oni nisu bili sigurni dali je riječ o čaglju ili nekom drugom predatoru. U svakom slučaju, prikupljeni uzorci odstrijeljenog čaglja biti će poslati na analizu kako bi se moglo utvrditi da li ima genetske povezanosti sa čagljevima na otoku Krku, gdje je, inače, pravo leglo ove zvijeri koja kolje sve do čega se dočepa.
Čagalj pripada obitelji pasa ( Canidae) i nije nemoguće da je preplivao sa otoka Krka na Mali Lošinj, ili pak da je sa Cresa dolutao do svojeg sadašnjeg utočišta.U konkretnom slučaju ipak će o toj lokalnoj migraciji opakog predatora i njegovu širenju odgovor dati struka.
Ako se pak dokaže da na Malom Lošinju obitava više čagljevih obitelji, i nakon ovog prvog odstrijeljenog , ovčari će imati „punu kapu“ problema,a s njima i lovci. Čagalj kolje sve do čega se dohvati, na njegovoj meti su janjci i ovce, ali i razna divljač , što ukazuje da bi mogao u budućnosti biti veliki problem lovaca i otočnih ovčara.
Na Krku je čagalj napravio pravi dar-mar. Ne prođe dan a da se stočari jadaju kako su izgubili janje ili ovcu. Na otoku je još preostalo desetak ovčarskih obitelji čiji je život povezan za uzgoj ovaca . Posljednjih godina na Krku je tako „pogubljeno“ oko 300 ovaca i janjaca .Stočari su se silom prilika pretvorili u lovce,jer kako drugačije se riješiti zla od kojega im zavisi stoljetna tradicija na uzgoju ovaca njihovih obitelji.
Na jadranskim otocima čagalj je davno prisutan.Napose je ogromna populacija na Pagu, na otocima kod Šibenika, a domovina mu je na poluotoku Pelješcu , nekada na Korčuli, gdje je pravio nevjerojatno velike štete.
Hajke na čagljeve rijetko uspjevaju. Odstrijeli se tek po koji primjerak, što je nedostatno u odnosu na sve brojniju populaciju na jadranskim otocima.

Odstrijeljeni čagalj , prvi na Malom Lošinju: Da li je i posljednji, vidjeti će se…

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.