vijesti

U SPLITU ODRŽANA VELIČANSTVENA REVIJA LAKOG ISTARSKOG KRATKODLAKOG GONIČA, PRIKUPLJENA BAZA PODATAKA, A SADA SLIJEDI GENETSKA ANALIZA SVAKE JEDINKE

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog kinološkog saveza, a u suradnji sa Kinološkim društvom Split, u Splitu je priređena velika revija lakih istarskih kratkodlakih goniča. Na spinutskom travnatom poligonu, na terenu Gusara, okupilo se 28 goniča sa svojim vlasnicima, uzgajivačima , kako bi se na ovom festivalu , nikad do sada viđenom, predstavili laki istarski kratkodlaki goniči, kojega u Dalmaciji posjeduje više od 300 lovaca.

Stručno povjerenstvo Kinološkog društva Split , pod rukovodstvom predsjednika Maria Dundića obavilo je stručnu ekspertizu svakog goniča pojedinačno, kako bi sastavili vrijednu baze podataka o njegovu podrijetlo i statusu .

Stručni tim sačinjavali su izvanredni profesor dr. sc. Maja Ferenčaković, sa Odsjeka za animalne znanosti zagrebačkog Agronomskog fakulteta, dr. sc. Perica Tucak, dr. vet. med., profesor na Pučkom otvorenom učilištu Capreolus u Splitu, te lovnokinološki meštar Ante Đipalo Ban.

Mjerenjem i premjeravanjem svakog goniča od njih 28, koji su ovoga puta pristupili reviji, stručno povjerenstvo je utvrdilo da je samo jedan gonič uhvatio visinu do grebena 45 cm, dok su svi ostali narasli do maksimalnih 40 cm, što upućuje da se doista , tijekom vremena, stvorila jedna nova pasmina lovačkih pasa sa kamenjara.

Još je čuveni imotski etnolog , lovac fra Silvestar Kutleša, davnih godina uočio kako se dalmatinskim kamenjarom kreće i love zečeve „mali čusti goniči „, pas izvanrednih vrijednosti i osobina, obdaren lovnim vještinama da bi lovio zeca za surom, teškom kamenjaru.

Nije li to onda bio dalmatinski zečar, koji je tijekom vremena i generacija koje su ga uzgajale izgubio svoja svojstva , svoj gen.

U svakom slučaju, mali istarski kratkodlaki gonič zaslužio je i dobio svoju bazu podataka. Onda će se , kada tada za to dođe vrijeme, obaviti i genetska analiza koja će se provesti u znanstvenoj ustanovi,a koja će odgonetnuti podrijetlo ovog nadasve lovcima dragog i omiljenog goniča u lovu na zeca.

Nakon ovog službenog dijela, u splitskom hotelu Consul održana je prigodna svečanost. Predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza Branko Šare , u čast rođendana lakog goniča rasijekao je svečarsku tortu.

Također, tiskana je prigodna brošura o lakom istarskom goniču, sa poviješću, kao i imenima i podacima svih lovaca , vlasnika sudionika ove velike revije. Valja svakako još kazati da je istaknuti Imoćanin fra Silvestar Kutleša , inače i sam lovac, tvrdio kako se stoljećima prije lovilo sa „malim čustim goničem „, koji neodoljivo podsjeća na lakog istarskog goniča, o čemu je da niz konkretnih podataka.

U Dalmaciji sa ovim goničem lovi oko 300 lovaca, što je svakako respektabilan broj vrijedan svake pažnje i, naravno, poštovanja za lakog goniča, bez obzira zvao se on istarski gonič ili dalmatinski zečar.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.