vijesti

ZAVRŠNI LOVAČKI ISPIT PRVI PUT ODRŽAN NA OTVORENOJ STRELJANI , S VJEŽBOM GAĐANJA, UZ PRIDRŽAVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

Poslije prijeđenog propisanog nastavnog gradiva i praktične vježbe iz sigurnosti rukovanja lovačkim oružjem – polaznici splitskoga PUČKOG OTVORENOG UČILIŠTA CAPREOLUS – pristupili su polaganju završnog lovačkog ispita.

Štaviše, završni lovački ispit , na kojemu su polaznici pokazali perfektno znanje –organiziran je na najprikladnijem mjestu – u ovo vrijeme vladanja pandemije koronavirusa- na otvorenoj streljani sa pridržavanjem svih epidemioloških mjera.

Polaznici su naučili rukovati lovačkim puškama , pucajući na glinene golubove i na stometarsku metu iz lovačkog karabina . Nakon što ostvare pravo na držanje i nošenje lovačkog oružja- ugovorno su se obvezali da će odraditi u lovištu šestomjesečni novački staž – u lovnoedukativnom središtu POU CAPREOLUSA, državnom lovištu „ Šibenik – Vrgorac“ pokraj Vrgorca.

Ova novina u obuci polaznika sa oružjem na ramenu potvrdila se već kao veoma dobra . U praktičnom lovu , sa svojom puškom i psom, pod vodstvom mentora ili starijih lovaca – lovci i lovkinje prolaze obuku da bi u praksi potvrdili sve ono što su naučili za vrijeme predavanja i prethodnih vježbi.

Inače, kako je POU CAPREOLUS javna ustanova za obrazovanje kadrova u lovstvu – za razliku od nekih drugih istih ili sličnih škola – diplomirani polaznici, dakle, lovci i lovkinje , dobijaju propisani certifikat ovjeren pečatom s grbom Republike Hrvatske kojega mogu upisati u E- radnu knjižicu kao zvanje ( lovac /lovkinja, lovočuvar /lovočuvarica ) po nacionalnoj klasifikaciji zanimanja.

Pored toga, uvjerenje o osposobljenosti za lovca / lovkinju ima pravnu snagu kao javna isprava i prihvaćeno je u zemljama Europske unije, što je, naravno, od velikog značenja za one lovce /lovkinje koji svoju lovačku karijeru hoće nastaviti odlaskom i zapošljavanjem u zemljama Europske unije.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.