vijesti

KANADSKA CRNA VUČINA U BLIZINI SRBA : LOVCI S DRUGE STRANE GRANICE ODSTRIJELILI CRNOG VUKA, PITAJUĆI SE KAKO JE U NAŠA LOVIŠTA DOLUTAO ČAK IZ KANADE

U neposrednoj blizini Srba, na bosansko-hercegovačkom području, odstrijeljen je kanadski crni vuk i naš, autohtoni sivi vuk, čime su stočari, lovci i žitelji mjesta sa obje strane granice konačno pronašli svoj mir!
Taj vučji par dugo su vremena haračili ovim graničnim područjem, ne poznavajući granicu , čineći ogromnu štetu divljači i stoci.
Lovci s druge strane granice bili su iznenađeni ulovom, kada su otkrili da je ovim predjelima haračio vuk crne boje, ogromna zvijer, čija je domovina sjeverna Amerika . Crni vuk , inače, prebiva u Kanadi i u Nacionalnom parku Yelowstone.
Kanadski vuk je samo jedan u nizu „obojenih“ vukova koji se kreću našim i susjednim područjem . Osim tih i takvih vukova u lovištima je prepoznat ,pored učestalog sivog vuka- još i bijeli vuk. Crni vuk „iz uvoza“ veoma je zaštitnički nastrojen , čuva svoj teritorij i ne dopušta ostalima da se približavaju njegovu čoporu.
Lovci i žitelji ovoga graničnog predjela u blizini Srba, pitaju se otkuda crni vuk na njihovom području. Doduše, naviknuti su na sivog vuka ,ali im je crni vuk okrvavljenih očnjaka – ostavio snažan dojam razbojnika koji lovi sve do čega se dokopa.
Lovci pretpostavljaju da je crni vuk „uvezen „ iz nekog europskog uzgajališta, te je ispušten na područje Like, premda o tome svi šute, pogotovu stručni krugovi koji se bave istraživanjem,ali, čini se, i udomljavanjem inozemnih vukova u lovišta.
Još prije pet godina preparirao sam crnog vuka, krasne crne dlake, odlične kondicije kojega je pregazio automobil na Kupreškom polju, kazao nam je čuveni imotski preparator Roko Rebić, koji se upravo spremao na put u susjednu Bosnu i Hercegovinu,gdje drži svoj salon za prepariranje.
Autohtonog sivog vuka gotovo da i više nema u našim lovištima, istakao je Rebić. Njegov teritorij zauzela su mu braća, među kojima bastardi vuka i psa, zloglasni vukopasi koji još potječu i vode podrijetlo od vučice Dijane iz Runovića , uzgojene u kavezu i puštene u prirodu.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.