vijesti

U LOVIŠTE „ŠIBENIK- VRGORAC“ DOLETIO GOLUB IZ ALBANIJE Ptica je prstenovana 2021. godine sa prstenom pod brojem 214865

U brdskoplaninskom lovištu „Šibenik- Vrgorac“ kod Vrgorca kojime gospodari splitski „OBER lovni turizam“ lovočuvar Mate Vranješ pronašao je uginulog prstenovanog goluba pismonošu. Golub je već bio dobrano „načet“ najvjerojatnije zbog napada neke ptice grabljivice koja ga je uspjela savladati unatoč njegovim akrobatskim vještinama.
Kako kaže lovočuvar Mate golub je na nozi nosio prsten plave boje sa slijedećim podacima : prstenovan je u Albaniji 2021. godine, uz oznaku države podrijetla stoji FCI , te broj 214865.
Golub je tipične modrosive boje poput goluba pećinara (jamara ) koji , dakako, ima mnogo u našim brdskoplaninskim krajevima. Koliko je boravio na našem području teško je odgonetnuti,ali je moguće da je neko vrijeme bio gost u jamama golubinkama.
Golub očigledno nije pronašao put do svoje kuće i države gdje je prstenovan. Inače, golubovi su veoma snalažljivi u kretanju i orijentiraju se osmatrajući teren i uz pomoć Zemljinog magnetnog polja.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.