vijesti

U LOVIŠTU“BILUŠ DONJI“ KOD RADOŠIĆA PRONAĐEN UGINULI ČAGALJ Pronalazak zvijeri potvrđuje da proširuje svoje stanište i na područje splitske Zagore

Pored seoskog puta u lovištu „Biluš Donji“ kod zaseoka Veljače u Radošiću, lovištu lovačke družine „Lečevica“ lovci su pronašli – uginulog čaglja!
Jeli čagalj uginoo zbog toga što ga je negdje „pokupio“ automobil, ili je pak bio nastrijeljen drugdje pa je pobjegao i ovdje pronašao smrt, lovci Lečevice još i dalje istražuju. Inače, čagalj je neškodljivo zbrinut.
U svakom slučaju, kako reče lovnik inž. Ante Meštrović – ovo je drugi primjerak zlatnog čaglja ( Canis aureus) koji je pronađen na lovnom području zadnjih nekoliko godina. U pravilu ovdje je stranac, premda se povremeno otkrije i odstrijeli na širem području.- Ovo je drugi čagalj kojega sam vidio u lovačkoj karijeri, dodaje inž. Meštrović, nadajući se da i je posljednji u ovom lovištu .
Lovci veoma dobro poznaju čagljevu ćud, bez obzira što im nije stalni gost. Prema pričama drugih dobro su educirani kakav je napasnik i štetočina.
Ako ne ništa drugo ovaj čagalj upozorava da se približio lovištima , odnosno da lovi na ovom području splitskodalmatinske Zagore. Očito je da sve više zauzima i teritorij ovdašnjih lovišta u potragu za hranom, sitnim sisavcima, pa i slabijim i mlađim potomcima divlje svinje.
Kako su pravi čagljevi tereni u mediteranskoj regiji, gdje u gotovo neprohodnoj makiji imaju svoja skrovišta, to je povećana njihova populacija upravo u tim lovištima.Prema prikupljenim podacima najviše je čagljeva na jugu Dalmacije, u Konavlima , odnosno konavoskim brdima, te na poluotoku Pelješcu, u okolici Šibenika i zaleđu Zadra, Dalmatinskoj zagori i južnoj Istri.
Za POU- CAPREOLUS.HR SNIMIO ANTE MEŠTROVIĆ

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.