vijesti

STOLJETNI JUBILEJ SPLITSKOG LOVSTVA Na Marjanu su 28. listopada 1924. godine u hajci odstrijeljena 92 zeca , brojni fazani i jarebice kamenjarke. Rekord kakav se ne pamti !

Ova, 2024. godina je godina velikog jubileja Lovačke udruge Split,bolje rečeno cjelokupnog splitskog ,a time i hrvatskog lovstva.Naime, 28. listopada 1924. godine priređena je masovna hajka splitskih težaka i lovaca na brdu Marjan, na predjelu Meja, kada su odstrijeljena, do tada nikad zabilježeno na ovim prostorima – 92 zeca, 5 fazana i 15 jarebica kamenjarka!
To je bio izvanredni lovni uspjeh prijatelja i uzgajivača divljači na Marjanu, bez obzira što je ponukan zahtjevom splitskih težaka ,a na inicijativu prvaka HSS-a Paška Kaliterne da se južna strana brda Marjan „očisti“ od štetnih zečeva i fazana.
Prema zahtjevu varoških težaka zečevi i fazani činili su ogromne štete na njihovima poljoprivrednim kulturama na imanjima na području Meja.
U tom lovu sudjelovali su splitski lovci,a među njima bio je i poznati marjanaš Marin Brajević.
Brigom splitskih lovaca i Društva Marjan, na čijem je čelu bio dr. Jakša Račić, podrijetlom Hvaranin, brdo Marjan je od gole površine postao vrhunsko lovište u europskim razmjerima.
Na Marjanu je montirana ogradna žica 1926. godine da bi već 1928. Marjan postao vrhunsko lovište – čak ravno sjaju varaždinskog Zelendvora u vrijeme njegovih blistavih godina kada je njime vladala dinastija Bombelles. U žici se uzgajalo 60 srna i srnjaka iznimne trofejne kvalitete, čak 1000 fazana, 800 zečeva , 1000 jarebica kamenjarka , 10 kanadskih purana i 28 kraljevskih fazana!
To je vrijeme bio svojevrsni rekord kojemu su se divili i „carevi i kraljevi “, lovni stručnjaci svjetskog glasa i lovci i po čemu je Marjan postao prepoznat u Europi.
Zbog toga da se ponovno zabilježi naša povijest – vrijedi oživjeti uspomene na povijesne dane kada je brdo ponad Splita grada bio svjetski rezervat plemenite divljači.
I služio za primjer drugima .

Napisao Davor Martić

NA SLICI
Hajka na zečeve na Mejama 28. listopada 1924. godine sa rekordnim ulovom

Stara fotografija Splita prikazuje brdo Marjan, sa tek rijetkom šumom povrh Varoša, dok je južna strana bila plodno zemljište ( Meje) ,a sjeverna tek goli krš ( pošumljavanja )
Foto Muzej grada

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.