vijesti

LIČKI MEDVJED U POTRAGU ZA DRENJINAMA: „IMA GA VIŠE NEGO ZEČEVA !“

Lički medvjed daleko je još od svojeg brloga. Za skora nema izgleda da se povuče u skrovište, gdje će, budu li takove vremenske prilike,barem na kratko vrijeme „ubiti oko“ .
Nikad ovoliko, kao što je ove sezone, nije bilo toliko smeđeg medvjeda. Odličan poznavatelj medvjeđeg roda Mile Ugarković veli kako je ove godine „više ličkih medvjeda nego zečeva “.
Malo koji lovac, naime, hoće odstrijeliti medvjeda oko 100 kilograma,ako baš ne mora, obzirom da se želi uspostaviti ravnoteža u spolovima . Svi bi,naime, starijeg medu, ili medvjedicu, sa visokim CIC točkama,a malo se tko okuraži odstrijeliti mladog medvjeda.Zaboravljaju ,međutim, da su upravo mladi medvjedi budućnost. Mladi će jednog dana narasti i biti će u rangu traženih visokotrofejnih medvjeda, uz popratne mjere dobrog lovnog gospodarenja i brige lovoovlaštenika.
Ove godine osnovna hrana medjeda su drenjine ili drenule, već kako ih tko zove. Crveni ukusni i slatki plod drijena (drena ) veliki je mamac za medvjede. Čim se medo najede sočnih plodova vraća se dublje u šume , gdje nalazi sigurnost i mir .
Drenjine rastu u nizinskim predjelima , gdje je toplije, pa kako nema zime već više godina , lički medo se spušta u nizine, gotovo do ljudskih naselja.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.