vijesti

MEDVJEDI U LICI NA PLUS DEVET STUPNJEVA Snimak sa kamere pokazao da se medvjedica sa članom obitelji još nije zavukla u brlog

Udarila , brate, zima, pao je sniježni pokrivač, hladna bura hladila je zemlju,a opet, po tko zna koji put, medvjed nije otišao na zimski odmor. Barem tako kazuje kamera našeg suradnika iz Like: medvjedicu je snimila točno 18. 12 2023., u 17.41,35 sati, kada se prošetala svojim staništem sa starijim članom obitelji na nevjerojatnih 9 stupnjeva !
Medvjed se već ujesen pripremio za zimski san i teške nedaće . Ali, čini se da od toga sna neće biti puno koristi. Uredio je svoj ležaj, u nekom skrovištu,ili u šupljem deblu stabla ili u nekoj rupi i napuštenoj pećini. No, nije bilo toliko hladno, niti je napadalo snijega, da je bio potrebit kako bi se zavukao u toplinu svojeg brloga.
Zimski san ili hibernacija biološka je pojava u kojemu medvjedi,kao i još neke druge životinje , u očekivanju ili za vrijeme nevremena , hladnog dijela godine, zapadaju u stanje potpunog mirovanja , kada sve svoje životne funkcije svedu na minimum. Tjelesna temperatura zimskih spavača se snižava , disanje im oslabi, a srce samo što ne prestane kucati. Zaista,jako čudnovata pojava za koju se priroda pobrinula kako bi zaštitila šumskog gorostasa za vrijeme hladnih , neugodnih,često pogibeljnih zima.
Lički medvjed još šeta,a kad će ići leći- tko to zna. Možda će na koncu ipak dočekati proljeće na nogama.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.