vijesti

FENOMENALAN USPJEH LOVACA NOVE GRADIŠKE U cjelodnevnom lovu odstrijelili čak 31 čaglja i vratili mir u lovišta i stočarima Visoke Grede

Lovci područja zapadno od Nove Gradiške odlučno se krenuli u akcije suzbijanja nasrtaja štetočina u tamošnjim lovištima. Članovi Lovačke udruge Podložje-Ključevi iz Nove Gradiške  na površinama istoimenog državnog lovišta površine 9767 hektara priredili su tradicionalni lov na štetočine. Cjelodnevni pohod je bio izuzetno uspješan- odstrijelili su 31 čaglja!
Top je doista jedinstven rekord, znajući kako je teško i složeno potjerati čaglja, a potom ga odstrijeliti.
Imajući u vidu da ta divljač za hranu uzima glodavci, zečeve,  ptice, a događa se da napadnu i domaće životinje kao što su razne vrste peradi, janjci i ovce, zatim da su prijenosnici raznih bolesti poput bjesnoće, tuberkuloze i leptospiroze sl., kao i da pričinjavaju štetu na vinogradima, cilj ovog zajedničkog lova je smanjenje njihove populacije u tom dijelu novogradiške Posavine.
-Žitelji Visoke Grede i susjednih sela sada mogu biti sigurni za stoku u svojim domaćinstvima i farmama, a mi lovci smo zadovoljni jer su nam proteklih godina čagljevi nanijeli velike štete srnećoj divljači, te populaciji zeca koja je osjetno smanjena zbog tog predatora  – ističu iz Lovačke udruge Podložje-Ključevi.
Sudionik ovog lova bio je i potpredsjednik Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije Branko Bešlić koji nam je izjavio da je dogovoreno za područje ove županije sufinanciranje odstrjela čaglja u iznosu od 15-20 € po komadu uz predočenje potvrde o podrijetlu odstrijeljene divljači i repa u veterinarsku postaju.
Nadalje zatražit će izmjena Zakona o lovu sa kojom bi se omogućio lov čaglja krupnijom sačmom.
Ove aktivnosti su pokrenute zbog ugroženosti matičnog fonda zeca, fazana i srneće divljači, te pojava lisice u naseljima tog područja.

Specijalno za portal POU- CAPREOLUS.HR JELENKO TOPIĆ

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.