vijesti

U EDUKATIVNOM LOVU U LOVIŠTU „ŠIBENIK –VRGORAC“ ODSTRIJELJENA DVA VEPRA, OD KOJIH JE ONAJ BRANIMIRA BARIČIĆA U MEDALJI, ČIME JE OKONČANA VIŠEMJESEČNA PRAKTIČNA OBUKA MLADIH LOVACA I LOVKINJA

Skupnim edukativnim lovom na divlje svinje u državnom lovištu „Šibenik – Vrgorac „ kod Vrgorca, lovoovlaštenika „Ober – lovni turizam „, okončano je višemjesečno stažiranje lovaca i lovkinja splitskog Pučkog otvorenog učilišta Capreolus. Mlađa, školovana generacija novih kadrova u lovstvu, već je sa uspjehom savladala teoretsko nastavno gradivo, položila završni lovački ispit i ostvarila pravo na držanje i nošenje lovačkog oružja. I sada su na koncu, prošli i praktičnu obuku u lovištu, stekavši dodatna znanja, sa čime se mogu pridružiti kolegama lovcima i lovkinja bilo kojega lovoovlaštenika.

  • Ovakav lov naša je praksa – izjavio je upravitelj lovišta inž. Ante Udovičić – nakon što kandidati za lovce i lovkinje ostvare pravo na oružje. Ujedno, to je bio završetak praktičnog dijela lovačke obuke kada u izravnom lovu nauče osnove o ponašanju divljači, sigurnosti u lovu i pravilnom rukovanju lovačkim oružjem,vrstama lova, lovačkoj etici i običajima.

U tom edukativnom lovu na planini Šibenik, nadmorske visine 1310 metara,djelomično prekrivene snijegom, sudjelovalo je 35 lovnih pripravnika, njihovi mentori i profesori Capreolusa. Tijekom pogona odstrijeljena su dva vepra, jednog je odstrijelio Dalibor Jukić Kobra iz Slivna, a drugog Branimir Baričić iz Tugara, kojemu je taj odstrijel bio prvi u kratkom lovačkom stažu.

Prema prvoj, preliminarnoj procjeni, Baričićev trofejni vepar najvjerojatnije će biti u medalji.

Očigledno, novi, mladi lovački kadar sa uspjehom je savladao nastavno gradivo iz šest nastavnih oblasti , što su potvrdili u praktičnom lovu. Lov je imao za svrhu i odstrjel divljih svinja u državnom lovištu „Šibenik – Vrgorac „ u skladu sa naredbom o prevenciji afričke svinjske kuge.

  • Danas su se mladi lovci pokazali izvrsnim u lovu, časnim i etičkim lovcima, nastavljajući tradiciju svojih predaka- nastavio je upravitelj lovišta Udovičić, pohvalivši ispred sviju skupinu lovaca novaka iz Tugara kojima se pružila zgodna prilika da pucaju na krmače, ali su odustali od toga.

Udovičić je odao posebnu zahvalnost dugogodišnjem lovočuvaru i lovniku Vjekoslavu Opačku, uz čiju su brigu i skrb o divljači – u skupnom edukativnom lovu na planini Šibenik- podignuta dva krda divljih svinja…

Poslije uspješnog lova mladi lovci, u pratnji svojih mentora, posložili su divljač i odali joj počast. Potom je održano lovačko krštenje mladog lovca Branimira Baričića, odstrelitelja vepra, po uobičajenom protokola u kojemu su se izmjenjivale dosjetke „tužitelja“ ,inače lovnika, Vjekoslav Opačka i „suca“ Ante Udovičića, dok ga je „branio“ Mijo Vuletić.

Ugodno druženje nastavljeno je u lovačkim dvorima „Seke“ Dražena Grljušića u zaseoku Grljušići nadomak Vrgorca. U ugodnom ambijentu, uz lovačke zdravice, lovci i lovkinje degustirali su odojka iz škrovade, kaštradinu spravljenu od divokozjeg mesa i vrgoračkog kiselog kupusa.

Kutlaču je čitavo vrijeme u rukama držao prokušani ugostiteljski meštar Mijo Vuletić, naravno, u suradnji sa Draženom Grljušićem, Vjekoslavom Opačkom i Željkom Vuletićem.

Slobodna Dalmacija Split 03.03.2020
Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.