vijesti

TISKAN POŽEŠKI PUČKI KALENDAR JELENKA TOPIĆA Jelen(ko) je ponovno zablistao,ovaj put poput kralja šume, pišući o slavonskom lovcu,lovu i lovstvu

Blistavo lovačko pero lijepe nam Požege Jelenko Topić, veoma prepoznatljivog imena u lovačkim redovima,podsječajući na kralja medija, kao što je jelen(ko) kralj šume – ponovno je zablistao tiskanjem prigodnog priručnika pod nazivom POŽEŠKI PUČKI KALENDAR 2024. Ovogodišnjim pučkim kalendarom novinar Topić obilježio je jedno vremensko razdoblje u godini na izmaku nizom izvrsnih članaka, bilježaka i osvrta o ljudima Slavonije, njenom gospodarstvu, vjeri i crkvi, o udrugama građana i poznatim likovima gradova i sela.
Ukratko, jedna povijest napisana je izvrsnim stilom ovog nezamjenjivog kroničara života i nadanja, okrunivši na ovaj spektakularan način svoj tridesetogodišnji neprikidni rad na pisanju i uređivanju POŽEŠKOG PUČKOG KALENDARA.
Povijest će jednog dana, kada se slavonska djeca budu raspitivala ili tražila odgovore i mjerodavne dokumente o zbilji i životu svojih otaca i djedova- upamtiti novinara velikog srca i genijalnog uma , koji je utkao svoje briljantne retke u zlatni spomenar svoje Požege i Požeške županije.
Pored zapažanja o ljudima , njihovom življenju i aktivnostima , zahtjevima i pregnućima, novinar Topić je izdašno, sa nervom vrhunskog pisca, dao prikaz mnogih lovačkih zbivanja u redovima požeških i inih drugih lovaca i lovkinja. Njegovi uradci odišu smirenošću, ljubavlju, onako kako on doživljava i shvaća prirodu, lov i lovce. Predmet pisanja su mu lovačke mudrolije, boravak sa stolom, punog seljačkog blagoslova, pa tek onda lov. Oni su nadasve prepoznatljivi timbar Jelenkovog pogleda na lovačka zbivanja koja u stopu prati već dva i pol desetljeća.
Naš Jelenko ostavio je duboki trag u hrvatskom lovstvu ,opisujući i dajući točnu, objektivnu i istinitu sliku o Slavoncu kao lovcu i općenito slavonskom lovstvu. Zbog toga je zavrijedio poštovanje sviju nas, svojih kolega ,kao i dobrohotnih lovaca i lovkinja.
I onda kada su ga pokušali omesti u novinarskom poslu, zaboravljajući da je novinarski zanat njegova svetinja,Jelenko se nije dao, ostavši vjeran idealima hrvatskog novinarstva.

Davor Martić

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.