vijesti

ŠLJUKARSKI DVOJAC LAĐAN PRVAN I ANTE STRIČEVIĆ : UNATOČ SNAŽNOJ BURI, BEZ TVRDIH FERMA, PALE SU BENE U LEĆEVICI

Vrsni šljukari Ante Stričević ,mućke gore list i „kapo od šljuka“ Lađan Prvan, svakog izlaska u lov na nebesku pticu potvrđuju : nije dovoljno biti odličan pucač, uspjeh lova ovisi i o umijeću kako odabrati povoljan šljukin teren, zavisno , prije svega o trenutnim vremenskim prilikama.

Za protekle nedjelje Dalmacijom je harala snažna bura, što je, prema riječima Prvana opredjelilo šljuke za mjesto gdje će prebivati tog dana. Veli kako su lovili po izrazito burnom, za šljuke nemirnom danu, uz hladnoću koja je duboko zadirala ispod lovačke opreme.

  • Bena se skrasila visoko u ogradama, u grabuši, pri vrhu brda, priča iskusni lovac. Malo je bilo tvrdih ferma. Mudro se izvlačila pred seterima. Lov je bio težak, izmjenjivalo se gusto raslinje i kamenjar, stvarno težak teren, veli Lađan.

Poznati i priznati šljukarski dvojac lovio je na terenima Lovačke udruge Lećevica u splitskoj Zagori. Ovdje znadu šljuke doletjeti u velikom broju, a odstrjel opet zavisi o mnogo faktora, kako rekosmo.

U prirodi je šljuke da se znade veoma dobro štititi i kamuflirati, što od lovaca i pasa, ali i od vremenske nepogode. U ovom slučaju pod nepogodom može se svesti silovita i gruba bura, od koje se šljuka skriva u ogradama od suhozida zaštićena od udaraca vjetra. Zemlja mora biti rahla, da može potražiti dnevni meni svojim dugačkim kljunom.

Po tim naznakama lovac odabire lovni teren…

Prebivajući u gustišu, lovac i pas , najčešće seter ili breton, trebaju imati izvrsnu kondiciju, spremni na sve moguće izazove ovog lova. Lovac treba biti iskusan kada ptičar ferma šljuku, i kada drži čvrstu fermu: šljuki se približi tako da se postavi iza psa i prati mu smjer nosa, pogled užarenih očiju- kako bi otkrio kamo će bena poletjeti. Oko sebe na brzinu „snimi“ okoliš, gdje se pojavi “rupa“ među granjem okolnih stabala, kuda bi željena ptica mogla pronaći put i odletjeti.

Ante Stričević zato brzo reagira. Već ranije svoju sačmaricu prilagodio je lovu šljuke, što se tiće čokova za blisko pucanje,a i sačmu mora prilagoditi daljini. Pred fermom se šljuka obično puca na blizinu, na samo „par metara“,čim poleti sitnom sačmom, ne čekajući protek vremena. Ako pak lovac ima sreće, čak i kad je promaši prvim hicem ,a šljuka se u međuvremenu „otvori“ i poćne letjeti na brisanom prostoru, ispravi se u letu, nakon poznate krivulje, vješt lovac ima šanse doći do pogotka pucajući još jednom.

Lov je bio uspješan. Dovoljno za jedan lovni dan, uz svoje odane setere, u veličanstvenom sportskom lovu na našu šumsku kraljicu.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.