vijesti

SJEĆANJE NA OBLJETNICU ROĐENJA VELIKOG HRVATSKOG ANIMALISTE BRANISLAVA DEŠKOVIĆA (1883.-1939. ) O kiparu i lovcu ,poznatom po vrhunskim skulpturama lovačkih pasa, uče danas lovci, polaznici Capreolusa

Prije 141 godinu, 11. ožujka 1883. godine rođen je na Braču, u rodnim Pučišćima, kamenoklesarskom središtu otoka i Dalmacije Branislav Dešković, najveći hrvatski animalista.U povijesti hrvatske animalistike ostao je upisan kao „kipar u kamenu“ po realističnim skulpturama lovačkih pasa u „stotinu poza“ prilikom lova, prepoznatljivoj fermi divljači na kamenjaru.
Akademski kipar Dešković umro je u Zagrebu 20. kolovoza 1939. godine .
Dešković je volio lov i prirodu,portretirao je posebno pse i konje. U studentskoj sobi u Beču živio je sa svojim psom, čuvenom Dijanom, koju je portretirao „u dušu“ i s dušom velikog , strastvenog umjetnika i lovca.
Lovio sam sa Brankom, napisao je u svojim lovačkim uspomenama sječajući se Deškovića dr. Josip Škarić,liječnik iz Nerežišća. Lovili smo jarebice kamenjarke, orebe, na kamenjaru prema Humcu,a zečeve prema Škripu. Dešković je bio odličan lovac.
Dr. Škarić spominje se Deškovića i kao vrhunskog strijelca na golubove. U Veneciji je osvojio prvu nagradu na europskom takmičenju u gađanju, kada je oborio – rekordnih sto posto golubova .
U našoj lovačkoj literaturi, međutim, unatoč visokom talentu i kvaliteti mladog Deškovića kao akademskog kipara malo se navode njegova vrhunska umjetnička djela. Međutim, njegov talent i umjetnička postignuća kao i njegovi psi u kamenu – opisuju se u svim dosad objavljenim udžbenicima POU CAPREOLUS. Također, jedno od pitanja na završnom lovačkom ispitu učilišta je i poznavanje lika i djela najvećeg hrvatskog animaliste, Bračanina Branislava Deškovića.

Za portal pou – Capreolus .hr Ante Tonči Karković

Slika izvor: Nacionalni muzej moderne umjetnosti ( https://nmmu.hr/ )

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.