vijesti

OTKRIĆE ORNITOLOGA BARIŠE ILIĆA U dolini Neretve doletjele „sniježne“ svrake . Riječ je o genetskoj pojavi leucizma

U dolini Neretve doletjele su „sniježne“ svrake. Ova pojava iznenadila je mnoge ljubitelje ptica,a posebno je zainteresirala neretvanske ornitologe. Riječ je, zapravo, o leucizmu, pojava kada ptice izgube pigmente te kada se inače crno perje prekrije bijelom bojom !
Ovo genetsko stanje slično je albinizmu.
svraka (lat. Pica pica) je ptica iz porodice vrana, reda vrapčarki. Dok sam bio dijete vrlo često sam je viđao u dolini Neretve, po zapuštenim poljodjelskim površinama i gajevima. Ponekad se kretala i u blizini stoke na ispaši, a riječ je o ptici koja je veličine do 50 centimetara, prepoznatljivoj po dugom repu i crno-bijelom perju. Među ljudima se govorilo da su one mudrijašice, svadljivice, pa čak i kradljivice, no posljednjih godina sam ih sve istini za volju sve rjeđe viđao premda me u tome razuvjerava odličan poznavatelj ptičjeg svijeta Bariša Ilić, inače predsjednik Ornitološkog društva “Brkata sjenica” iz Metkovića.
▪ Ona je još uvijek česta ptica u našem kraju. Zanimljivo je da gnijezdo pravi na drveću na visini od tri pa sve do 30 metara visine. Napravljeno je od suhih grana i njima nadsvođeno. Unutrašnjost oblijepi vlažnim blatom i travom. Gnijezdi se vrlo rano u proljeće, a gnijezdo je najčešće napravljeno dok su stabla još bez lišća. Polovinom siječnja, tijekom zimskog prebrojavanja u Općini Zažablje, baš u vašem rodnom kraju, između devet jedinki standardne boje snimio sam dvije koje su posve drugačije i očito imaju leucizam – rekao nam je naš sugovornik.
I u pravu je jer i legenda kaže da je to jedina ptica koja nije htjela ući u Noinu barku, jer je savijala gnijezdo visoko na drveću. A što se leucizma tiče to bi značilo da tamni dijelovi ptice mogu biti bijelo obojani, što se vidi i na Barišinim fotografijama. Ipak, to je u prirodi vrlo rijetka pojava, a ovaj veliki ljubitelj ptica pretpostavlja da su obje baš iz istoga legla.
Specijalno za PORTAL POU-CAPREOLUS.HR MIRKO CRNČEVIĆ
FOTO BARIŠA ILIĆ

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.