vijesti

NEOPRAVDANO ZABORAVLJENA PRVA SMOTRA LOVSTVA DALMACIJE Prije 36 godina dalmatinsko lovstvo zasjalo je u dvorima cara Dioklecijana sa više od 170 izloženih trofeja muflona i divokoze.Bio je to neviđeni spektakl kvalitete lovišta i divljači !

Najveća izložba lovačkih trofeja Dalmacije i Hrvatske pod zvučnim nazivom Prva smotra lovstva Dalmacije priređena je u raskošnim Dioklecijanovim dvorima u Splitu 1988. godine. Prije ,ali i poslije te veličanstvene priredbe lovačkih trofeja sa dalmatinskog krša nije više održana nijedna takva i slična priredba. Unatoč tome povijesničari lovstva propustili su u svojim opisima i izdanjima zabilježiti ovu značajnu priredbu u povijesti našeg lovstva.
Smotra dalmatinskih trofeja organizirana je u palači cara Dioklecijana na više tisuća četvornih metara prostora i predstavljala je , obzirom na ugođaj i ambijent doista vrijednu i blještavu smotru. Dalmatnski lovci, napose lovci „od kalibra“ predstavili su svo blago dalmatinskih planinskih lovišta. U Dioklecijanavim dvorima ponovno su oživjeli zlatni rogovi muflona sa poluotoka Pelješca, sa čuvenog brda sveti Ilija. Pored Macanovićevih, Dundićevih i Matošićevih trofeja, rog muflonske divljači- šampion smotre proglašen je Radovana Tiodorovića sa ulova na Svetom Ilijji, koji je dugo još nosio titulu prvog muflona Dalmacije.
Među zlatnim kukama divokoze istakli su se trofeji ulovljeni u lovištu Lovačkog društva „Zec“ iz Zagvozda,potom Ivana Cvitkovića, Frane Krausa, Rade Bekavca i Ivana Markote sa Biokova i Vranjaka kod Ploča.
U trofejima vepra šampionsko prvo mjesto ponio je Nenad Milović, lovac iz Kune na Pelješcu , sa trofejnim kljovama vrednovanim sa 124,20 CIC točaka. Drugi odstrjel vepra imao je Omišanin Rade Bekavac u blizini Gdinja na Hvaru, što se smatra prvim kvalitetnim veprom na ovom otoku. Ocijenjenjen je sa 123,15 CIC točaka.
Potom su se redali zlatni veprovi triljskog lovca Ante Krole, Ivana Moseetiga, Ante Šeputa, Mirka Ljubića…
Rang listu trofeja dopunili su trofejni primjeri jelena lopatara sa Mljeta , odstrel Ivana Markote,čaglja sa Vranjaka Ivana Markote, lisice Ivice Buljevića i Ivana Markote .
Trofeje je vrednovala renomirana komisija u kojoj su bili Filip Šabić, Duško Bojović i Veljko Varićak,predsjednik Svjetske komisije za trofeje ( CIC ).
Kvalitet trofeja na prvoj prvoj dalmatinskoj smotri lovstva-istakao je Veljko Varićak- jasan su dokaz da su mufloni i divojarci ove regije po svojoj snazi i kvaliteti u sam svjetski vrh.
Na lovačkim izložbama dodijeljene medalje su u prvom redu veliko priznanje lovištu u kojemu je ta divljač živjela, uzgajana i ulovljena. Medalje su priznanje na kvalitet pojedinih populacija i provedenih uzgojnih mjera.

Prvu smotru lovstva Dalmacije prije 36 godina organizirali su Filip Vilim Šabić, Mate Strikić,Davor Martić,Duško Grgičević, Jovica Balać, Rade Bekavac, Miro Olujić,Ivan Markota,Miho Mihočević, Ambroz Carić, Zoja Bačetić, Josip Dragičević, Marijan Strizrep,Marijan Čelić, Ivo Šurjak, Mišo Juretić,Jure Brzica,Vojko Pleština i Mladen Vidović.
Predsjednik Organizacionog odbora Smotre bio je Filip Šabić, a generalni tajnik odbora Davor Martić.

Specijalno za portal pou-capreolus.hr napisao Davor Martić

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.