vijesti

PREDSJEDNIK HRVATSKOG LOVAČKOG SAVEZA ĐURO DEČAK ODLIKOVAO NOVINARA I UREDNIKA DAVORA MARTIĆA ZLATNIM LOVAČKIM ODLIKOVANJEM SVETOG HUBERTA ZA RAZVOJ I UNAPREĐENJE HRVATSKOG LOVSTVA

U prigodi redovite godišnje skupštine, u nastavku njenog zasjedanja u Lovnoedukacijskom središtu Vili Garić u Podgariću, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak na svečan način uručio je doajenima hrvatskog lovstva najviše lovačko odličje HLS-a- Zlatno lovačko odlikovanje sa likom Svetog Huberta. Visoka odličja trebala su biti uručena prošle godine, za 3. studeni, u povodu blagdana svetog Huberta,ali je podjela sačekala vrijeme oslobođeno od COVID 19.

Iz kvote predsjednika Dečaka visoko odličje za osobite zasluge na razvoju i unapređenju hrvatskog lovstva dobio je i novinar, spisatelj i glavni urednik nacionalnog lovačkog magazina Dobra kob Davor Martić, koju ga je pokrenuo u povodu spomendana svetog Huberta 3. studenog 2001. godine.

Lovački spisatelj Davor Martić rođen je u Splitu, u staroj, izrazito lovačkoj obitelji . Završio je Klasičnu gimnaziju Natko Nodilo,a potom Pravni fakultet. Ima stupanj magistera prava.

Već sa svojih 17 godina opredjeliio se za spisateljski posao najprije pišući svoje uratke u Plavom vjesniku, potom u Slobodnoj Dalmaciji i Vjesniku u srijedu. Već najranije javljao se i u Lovačkom vjesniku, još dok je na čelu Vjesnika bio urednik književnik Bogdan Stopar.

Godine 1973. zaposlio se u dnevnom listu Slobodna Dalmacija, u vrijeme dok je glavni urednik bio Hrvoje Baričić,a Martićev neposredni urednik Miro Jajčanin i Joško Kulušić.

Prolazeći svakodnevnu praktičnu školu novinarstva stekao je ogromno znanje i iskustvo, obnašajući više odgovornih dužnosti u dnevnoj redakciji ,a nešto kasnije i Nedjeljnoj Dalmaciji. Prošao je školu novinarstva . Dok je izlazio tjedni prilog Vikend koktel u Slobodnoj Dalmaciji uređivao je rubriku Lov, koja je bila veoma čitana i nailazila na živi interes mnogoljudne populacije lovaca .

U lovačkoj organizaciji bio je jako aktivan . Dugo godina obnašao je dužnost tajnika Lovačkog društva Kozjak u Splitu, jednog od najstarijih lovačkih asocijacija u Hrvatskoj.

Kako je splitsko lovstvo okupljalo 1981. godine više od 600 aktivnih lovaca, to je pokrenuo mjesečno informativno glasilo „Kozjak“,a potom list Lovac splitske Lovačke udruge.

Dok je obnašao dužnost prvog tajnika i jednog od suosnivača Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije, zajedno sa predsjednikom Markom Raosom, pokrenuo je dvomjesečnik „Lovac“ koji je naišao na veoma dobar prijem kod velikog broja dalmatinskih,ali i drugih lovaca širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U vrijeme burnih događanja u Hrvatskom lovačkom savezu 1996. godine, Vladinom odlukom imenovan je članom Povjerenstva za razriješenje nastale situacije , što je u konačnici, poslije održane izborne skupštine, donijelo kvalitetne promjene, te je izabrano novo rukovodstvo na čelu sa predsjednikom generalom Đurom Dečakom.

Martić je jedan od utemeljitelja Lovačke satnije „Fra Mile Mamić“ koja se priključila 6. Domobranskoj pukovniji HV i 158. brigadi Hrvatske vojske 1992. godine u oslobodilačkim akcijama za vrijeme Domovinskog rata.Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 1991. godine kao hrvatski dragovoljac.

Radeći svoj čitav radni vijek u Slobodnoj Dalmaciji, kao pisac- novinar i urednik , obnašao je mnoge odgovorne dužnosti u dnevnoj i noćnoj redakciji, kao šef DESK-a, urednik Unutrašnjopolitičke rubrike i urednik regionalnih izdanja .

U tijeku svojeg spisateljskog opusa napisao je i objavio 17 samostalnih autorskih djela u oblasti lovstva,sa naglaskom na povijest hrvatskog lovstva, koautor je 11 znanstvenih uradaka i autor 10 brošura o lovačkim običajima i etici. Autor je tisuće članaka o lovnoj tematici.

Prvi je i jedini u Hrvatskoj autor dvije knjige o lovačkom svecu zaštitniku Svetom Hubertu.

Nakon višegodišnjeg aktivnog rada i stažiranja 2017. godine primljen je na velikoj crkvenoj svečanosti u Seggabergu u Austriju u Austrijski red Svetog Huberta i dobio časni naslov Vitez Svetog Huberta .

Nastavljajući svoj stvaralački opus – 3. studenog 2001. godine pokrenuo je nacionalni lovački časopis prepoznatljivog naziva Dobra kob, čime je dao, zajedno sa brojnim suradnicima, ogroman doprinos razvoju i popularnosti hrvatskog lovstva što će zasigurno ostati zapisano u analima hrvatskog i europskog lovstva.

Časopis je pokrenuo kao revijalno izdanje Slobodne Dalmacije, a potom je časopis prešao u nakladništvo Hrvatskog lovačkog saveza, čije je rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Đurom Dečakom, prepoznalo njegovu izazitu stručnu , profesionalnu vrijednost i značenje za razvoj i unapređenje pozitivnih tečevina hrvatskog lovstva.

Inicijator je osnivanja Novinarske sekcije lovaca pri Hrvatskom novinarskom društvu koja je od 1995. godine godišnje organizirala okupljanje predstavnika medija sklonih lovu i lovstvu u varaždinskom Zelendvoru pod patronatom Pere Silića.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.