vijesti

SVJETSKA RANG LISTA TROFEJNIH MUFLONA Češka je šampion , ali se i mi dobro nosimo sa tri kapitalca,dva iz Garjevice i jednim sa brda sv. Ilija na Pelješcu

Češka je država koja i nadalje drži primat na rang listi svjetskih trofeja muflonske divljači. Prolazi vrijeme, prolaze lovne sezone, iz mjeseca u mjesec, a da se još nijedna zemlja nije približila Češkoj u verificiranoj vrijednosti odstrijeljenih muflona, neovisno da li je riječ o odstrjelu u otvorenim ili ograđenim lovištima (gaterima).

Češka je po tome na samome svjetskom vrhu. Danas je još uvijek bez konkurencije.

U Češkoj je najjači muflonski trofej odstrijeljen u otvorenom lovištu Otov u okrugu Domažlice , u Plzenjskom kraju. Muflona je odstrijelio lovac Hatiman Petr 2019. godine a vrednovala ga je Međunarodna CIC komisija sa gotovo nevjerojatnih 251,90 CIC točaka.

Ovaj trofej muflona proglašen je najjačim na svijetu.

Drugi jaki muflon također je odstrijeljen u Češkoj i nosi naslov šampiona od 2021. godine. Međunarodna komisija CIC-a vrednovala ga je kao muflona ulovljenog u ograđenom lovištu (gateru) Židlovice Trmanec ( gater) sa gotovo nevjerojatnih 261,10 CIC točaka . Trofej je prešao magičnu granicu od 260 CIC točaka, štoviše, veći je za čak 2, 5 točke od prethodno najjačeg trofeja iz ograđeog lovišta (2012. ) Borky i tako postao najjači muflonski trofej na svijetu iz ograde !

Vrijedi svakako istaknuti da su mufloni u Češkoj svojedobno bili udomljeni sa područja u blizini austrijskog Linza nadomak Beča i da su do danas , uz mjere uzgoja , potvrdili svoju visoku svjetsku kvalitetu. Tijekom jedne lovne sezone u Češkoj se odstrijeli oko 9000 muflona od kojih su sedam od njih deset u zlatu, odnosno sa vrhunskim, najvišim ocjenama CIC komisije (Izvor : dr Zoran A. Ristić i dr. Boban Kostić ).

Lovna sezona na muflonsku divljač u Češkoj traje od 1. kolovoza do 31. prosinca.

Na svjetskoj rang listi muflonskih trofeja Hrvatska je dobro plasirana.Na toj listi Hrvatska je zauzela respektabilno 53 mjesto trofejem muflona vrednovanog sa 235,70 CIC točaka kojeg je 2002. godine odstrijelio u otvorenom lovištu Garjevica Ivica Todorić. Poslije toga trofejnog muflona slijedi muflon na 64. mjestu rang liste sa 234,05 CIC točaka također Ivice Todorića.

Na 67 mjesto zasjeo je trofej Radivoja Tiodorovića ulovljen na Pelješcu, brdu Sveti Ilija 1984. godine.

Napisali specijalno za Pou–capreolus.hr: dr. Zoran A. Ristić i dr. Boban Kostić

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.