vijesti

POHVALNA AKCIJA SPLITSKIH KINOLOGA : SPOMENIK DALMATINERU KRASITI ĆE SPLITSKU RIVU

Skulptura obitelji dalmatinskog psa ili dalmatinera, simbola Dalmacije , rad umjetnika Tea Baučića postaviti će se na splitskoj Rivi u naravnoj veličini. Riječ je o autohtonoj hrvatskoj lovnoj pasmini kvalitetnih, miroljubivih i radnih lovačkih pasa koji su u povijesti odigrali značajnu ulogu, bilo u miru ili u ratovima.
Činjenica je da su o dalmatinskom psu više znali Englezi nego pasoljupci u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama. Englezi su, naime, već davnih godina prihvatili ovog psa iz Dalmacije kao lovnog psa,a potom kućnog ljubimca prepoznatljivog u svijetu po kakterističnim crnim pjegama na sniježno bijelom tijelu.
Dalmatinski pas bio je glavna inspiracija za filmsku kreaciju “Sto i jedan dalmatiner.“
Inače, za dalmatinskog psa vrijedi uzrečica da je istinski „ambasador Hrvatske u svijetu“ , jer su njegov lik i djelo ostavili neizbirisiv trag u povijesti .
Inicijator ove hvale vrijedne akcije je splitski Kinološki klub na čelu sa Mariom Dundićem. Spomenik dalmatineru vodi se pod radnim nazivom, veoma znakovitim, TU JE MOJ DOM .
Splitski kinolozi očekuju da će u ralizaciji projekta dobiti potporu svih ljubitelja pasa, napose autohtonih pasmina, kao i Grada Splita i njegovih stručnih tijela.
Ovim povodom splitsko Pučko otvoreno učilište CAPREOLUS – javna ustanova za obrazovanje kadrova u lovstvu- tiskati će luksusnu monografiju pod nazivom BISER DALMACIJE, DALMATINSKI PAS.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.