vijesti

NOĆAŠNJA SNIJEŽNA IDILA U LIČKIM LOVIŠTIMA Mladi vepar, debeo „za svoje godine“,bez kljova ,dotrčao je na hranilište u potragu za „zimskim„ jelovnikom

Meteorolozi su bili u pravu. Noćas su se sva lovišta Like i Gorskoga kotara zabijelila, snijega koliko voliš. Kako divlje svinje i ostala divljač ne prate prognozu, ali zato posjeduju biološke „radare“- predosjetile su dolazak iznenadne hladnoće i na vrijeme su se sklonile.
Probavni trakt i želudac, međutim , rade svoje. Izgladnjele divlje svinje razmilile su se u potragu za hranilištima o kojima marljivi lovci vode itekako računa.Što bi, inače, bilo, kako bi preživjele da nema ruku lovaca koji im u svakom trenutku obilno pomažu.
Snijeg je pokrio sve izvore hrane. Iako je u prirodi divljih svinja da ruju „kao traktori“ teško se mogu dočepati hrane u ovim trenucima, bez obzira jeli biljna ili animalna. Svejedno! Ako pak nemaju hrane ,a nema u blizini hranilišta jedino mogu preživjeti tako što odlaze sa tog područja, migriraju na niže predjele gdje nije bilo snijega ili se pak otopio.
Divlje svinje imaju svoj prirodni obrambeni mehanizam. Njima nije nikada hladno. Tijelo im je prekriveno jakim čekinjama ispod kojih je gusti sloj poddlake koji ih štiti od hladnoće.
Noćas je pao snijeg. Lika je sva u bijelome. Ovog vepra ulovila je fotokamera na hranilištu , dotrčao je u potrazi za hranom. No, kao što se vidi nabacio je kile, ali je slabih kljova. Gotovo da ih i nema. Mlad je a toliko debeo. Da ima koju godinu više imao bi zasigurno već po koju CIC – ovu točku, jače brusače i sjekače,ali, nažalost, ništa od njih.
Zbog toga je vjerojatno još na nogama…

Specijalno za pou-capreolus.hr Ante Tonči Karković
Sliku nam je ustupio Ivan Sarić Pušo

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.