vijesti

LOVCI I RIBARI S NERETVE NATJECALI SE U KUHANJU PLOTICE Guštalo se u brujetu, za pobjednike proglašeni meštri s Kose u Badžuli

Atraktivno izletište restorana ‘Adria’ u Badžuli i ove godine bilo je mjestom održavanja 5. Ploticijade- tradicionalnog kulinarskog natjecanja koje je privuklo gotovo 500 posjetitelja. Natjecalo se čak dvanaest ekipa tako da je žiri sastavljen od nekoliko vrsnih gastro stručnjaka, među kojima je bila i općinska načelnica Maja Perleta Vrnoga, imao pune ruke posla da ocijeni čiji je brujet zapravo bio najbolji. Ipak, naposljetku je pala odluka – prvoplasirana je ‘Kosa’, druga je ekipa ‘Trio gušt’, a treća ‘Maksim’, pa se i nakon toga nastavilo kuhati riblje, ali i ostale specijalitete za sve posjetitelje. Uglavnom, ničega nije falilo – ića, pića i dobre zabave uz živu glazbu bilo je u izobilju.
▪ Manifestacija pada baš u vrijeme od plotice. Ove naše su ulovljene u Nebušniku, a dijelom i u obližnjoj rijeci. Kuhali smo tradicionalni ‘vidonjski brujet’ i pobijedili. Sastojci su uvijek isti: plotice, kapula, koncentrat rajčice, ljuta paprika, lovorov list, kopar, malo ulja, vode i kvasine. Ponekad znamo ubaciti i malo vrijeska, što istini za volju sada nismo koristili. Dobar omjer sastojaka jelu daje ukus, mi se držimo toga da ne smije biti ni blijed, ni rijedak. U svakom slučaju potrebno je puno ljubavi i uvažavanja dugogodišnje tradicije da bi na kraju sve biloonako kako treba – veli šef pobjedničke ekipe Željko Vrnoga, koja je inače sudjelovala na svih pet dosadašnjih ‘Ploticijada’a u njegovom timu su još Jozo Vrnoga, Mario Vrnoga i Marko Ćerlek.
Ljudi kažu da im nije to prvo iskustvo na takvim i sličnim natjecanjima, nisu iznenađeni jer su jednom još ranije osvojili ‘Brudetijadu’u Opuzenu. Dosta sudionika su istodobno i lovci, baš kao što su to Željko i Jozo. I obojica nam se žale da situacija s ploticama nije najbolja. Razlog je što neodgovorni pojedinci posljednjih godina u to područje nekontrolirano unose razne vrste riba, koje su nerijetko pravi predatori, poput grgeča, štuke… Problem su i kormorani, jer ti proždrljivci znaju progutati na stotine kilograma ribe dnevno. No,’Ploticijadu’ i sve koji su joj nazočili blagoslovio je domaći župnik don Mladen Margeta, tako da žitelji Zažablja unatoč svemu vjeruju u bolje dane i više reda u okružju u kojem žive.
▪Naravno, mi se nadamo da će u dolini Neretve izvorne riblje vrste opstati, a naša udruga lađara ‘Vidonje’iz Mliništa se, kao organizator, ove gastro priredbe trudi da iz godine u godinu rastemo, da budemo sve bolji i bolji. Entuzijazam je iznimno važan, isto kao potpora Općine Zažablje i nekoliko sponzora, jer bez te sinergije ne bi bilo ničega.
Čestitamo dobitnicima i svim sudionicima, ali i ekipi ‘Kumovi’ iz Metkovića koja je odnijela nagradu za najbolji aranžman, jer mi i na taj način potičemo ono što je u našem kraju autohtono i oku dopadljivo, ono što je oduvijek krasilo domove naših predaka, ali i novijih generacija koje ovdje obitavaju i to poštuju – zaključio je Josip Ostojić, potpredsjednik udruge lađara.

Specijalno za POU – CAPREOLUS. HR snimio i napisao Mirko Crnčević

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.