vijesti

JUBILEJ LOVAČKOG SAVEZA SPLITSKODALMATINSKE ŽUPANIJE (3) Brigu o formiranju i natječaj za davanje u zakup lovišta sprovode Županije odnosno županijski ured za gospodarstvo

Netom poslije osnivanja i početka rada Lovačkog saveza Splitskodalmatinske županije u Splitu je održana posebna sjednica na kojoj su prisustvovali, pored članova Izvršnog odbora pod predsjedanjem predsjednika inž. Marka Raosa još i predstavnici Hrvatskog lovačkog saveza Ivan Tuškan, predsjednik i tajnik Dragutin Gajski.

Predsjednik Tuškan i tajnik Gajski upoznali su članove Izvršnog odbora Županijskog saveza o svim važnim pitanjima od interesa za lovstvo, posebno o sprovođenju novog Zakona o lovstvu po kojemu su općine „izgubile vlast u lovstvu“, odnosno u formiranju i davanju tzv. općinskih lovišta pod zakup.

Ingerencije u svezi ustanovljavanja i davanja lovišta u zakup preuzela je Županija, odnosno Županijski uredi za gospodarstvo. Županije bi trebale osnovati više lovišta nego što ima lovačkih udruga kako bi sve lovačke udruge,ali i pojedinci koji za to ispunjavaju uvjete mogli ravnopravno sudjelovati u javnom natječaju za zakup županijskog lovišta.

Najviše diskusije izazvala je visina zakupa lovišta. Osnovni kriterij za zakup i vrednovanje određenog lovišta bila je tržišna cijena divljači.Lovačke udruge trebale bi naknaditi zakup po novoj cijeni, u skladu sa novim Zakonom o lovstvu, što bi, međutim, stvorilo velike poteškoće udrugama obzirom da bi cijene mnogostruko porasle i time dovele u pitanje daljnji rad i postojanje pojedinih lovačkih udruga.

Utvrđen je i novi , revidirani kalendar lovidbe. Divlje svinje su zaštićene lovostajem od 1. siječnja do 31. svibnja, dok bi lov na zečeve bio otvoen od 1. listopada do konca tekuće godine.

Izvršni odbor Županijskog lovačkog saveza izvješten da su pripadnici Lovačke satnije „Fra Mile Mamić“ koja je okupljala lovce Splita i dijelom okolice odlikovani Spomenicom Domovinskog rata i najvišim odlikovanjem Hrvatskog lovačkog saveza- Zlatnim lovačkim odličjem Prvog reda.

SPECIJALNO ZA PORTAL OPOU- CAPREOLUS.HR DAVOR MARTIĆ

Preslik arhivskog članka iz SD od 27. kolovoza 1994. godine

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.