vijesti

DANAS JE SPOMENDAN SVETOG EUSTAHIJA, ZAŠTITNIKA LOVACA, LOVOČUVARA I ŠUMARA. U povijesti se blagdan rimskog mučenika povezivao sa rikom jelena 20. rujna

Festival jelenske rike u lovištu početak je obilježavanja spomendana svetog Eustahija, zaštitnika lovaca, lovočuvara i šumara koji se slavi i u pojedinim sredinama u Hrvatskoj, sukladno osobnom izboru i uvjerenju.
Taj datum je upravo danas, 20. rujna, kada odzvanja najžešća rika šumskog kralja u lovištima.
Sveti Eustahije mučenik ušao je u noviju povijest hrvatskog lovstva povodom obnove crkvice sv. Eustahija na brdu Krban iznad Trogira, sagrađene i blagoslovljene 1348. godine . Crkva je obnovljena zahvaljujući lovcima vjernicima, uz pomoć i podršku Splitskodalmatinske županije i brojnih donatora posvjedočivši vjeru i ljubav prema Isusu Kristu.
Obnova crkve značila kulturološki i povijesni događaj i dio je vrijedne hrvatske baštine.
Legenda o sv. Eustahiju mučeniku slična je kao i svetog Huberta. Rimskom generalu Placidu za vrijeme lova ukazao se jelen sa gorućim križem među rogovima na brdu Tivoli kraj Rima koji ga je upozorio da se kani lova i odstrjela.
Hrvatski lovci i lovkinje obilježavaju nebeskog zaštitnika svetog Huberta nizom veličanstvenih priredaba, među kojima je svakako najveći spektakl kada se na jednom mjestu i u jednom danu, 3. studenog okupi najmanje tisuću lovaca i lovkinja na proslavi svojeg zaštitnika u različitim mjestima svake godine.

INFOCAP

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.