vijesti

DOLIJAO MONSTRUOZNI VEPAR UBOJITIH KLJOVA Zadarski lovac u džungli jadranskog kamenjara odstrijelio vrhunskog vepra zlatnog trofeja. Nevjerojatan dragulj, takvog svijet još nije nigdje vidio !

Ovo svijet ,naravno, lovački, još nije vidio: negdje u nepreglednoj pustoši velebitskog kamenjara zadarski lovac odstrijelio je monstruozno grlo starog vepra!
Vepar težak „brat- bratu“ kojih 250 kila pao je pod sigurnim pogotkom vještog lovca, dok mu je veličanstven trofej, u naravi ubojito oružje, zasad vrednovano sa fenomenalno visokim zlatom.
Da se vrhu hrvatske trofejistike smiješi novi šampion, ostaje tek vidjeti. O tome će svoju riječ dati meritorni ocjenjivači trofeja.
Hrvatsko lovstvo prebrodilo je višegodišnju krizu u vrijeme eskalacije kuge stoljeća – uz provođenje zaštitnih i sigurnosnih mjera lovaca u lovištima diljem zemlje i stalna upozorenja struke – strašna neman zvana afrička svinjska kuga zaustavljena je . Opasnost je prošla , doduše, uz poveće žrtve divljih svinja,ali se matični fond nije značajnije poremetio. Lovni stručnjaci su bili u pravu kad su nam smirivali razbuktale strasti riječima – koliko god „tukli“ po divljim svinjama krda će ponovno izranjati „kao iz vode“i kao da se pošast nije dogodila. Ne možeš se riješiti beštije, sve da i hoćeš , pljuštali su komentari lovaca i (ne)lovaca , s oprezom ali i u strahu za budućnost!
Toj crnoj divljači, danas meti najvećeg broja lovaca, nema smrti. Koliko god se lovila, pokazalo se, ona nanovo bukne. Priroda joj je više nego naklonjena, s obzirom na obilje hrane i idealno vrijeme i vremenske prilike za bucanje i odgoj mladih – razdoblje parenja proteglo se na čitavu godinu. Ima je svagdje, u svakom Božjem kutku Lijepe naše, ali što je poticajni jadranski kamenjar – na kojemu veprovi u dokolici oštre i glancaju svoje ubojite i sjajne „noževe „- takvog utočišta zasigurno nema nigdje na svijetu.
Sigurno je i ovaj vepar star više godina prebrodio najgore razdoblje svojeg života da bi, naposljetku, slijedom opake sudbine, naletio na užareno zrno vještog lovca.
Ovaj put trofej je veličanstven,ali, nije prvi, to znamo,te na svu sreću možemo sa sigurnošću pretpostaviti da neće biti ni posljednji. Unatoč kugi stoljeća ! Divlje svinje lovačka puška, bez obzira na opremu, može jedino malo „zaškakljati“, nikad ne dovodeći u pitanje njen opstanak na surom, oštrom, negostoljubivom kamenjaru na kojemu traje vječna bitka za opstanak.
Zato su ovakvi trofeji zadivljujući, odrasle su divlje svinje ovdje, na ovoj zemlji, kojoj ni epidemije ne mogu ništa. Dok je nas lovaca…

PRESSCAP

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.