vijesti

UZ DAN HRVATSKOG LOVAČKOG SAVEZA : ZLATNIM LOVAČKIM ODLIČJEM S LIKOM SV. HUBERTA ODLIKOVAN INŽ. MARKO RAOS, UTEMELJITELJ I PRVI PREDSJEDNIK LOVAČKOG SAVEZA SPLITSKODALMATINSKE ŽUPANIJE

Povodom 10. prosinca, dana Hrvatskog lovačkog saveza ,na prigodnoj svečanosti u vili Garić u Podgariću odlikovan je uvaženi Marko Raos, dipl. inž. Zlatnim lovačkim odlikovanjem sa likom svetog Huberta.
Visokim je priznanjem Marko Raos, častan i etičan čovjek i lovac, okrunio plodnu, dugogodišnju lovačku karijeru. Raos je prepoznatljiv u krugovima lovaca kao prvi predsjednik Lovačkog saveza Splitskodalmatinske županije i višegodišnji uspješni predsjednik Lovačke udruge „Biokovo“ u svojoj rodnoj Makarskoj. Na obroncima Biokova, recimo i to, Raos je svojedobno pokrenuo uzgoj autohtone jarebice kamenjarke, što je pothvat vrijedan svakog divljenja!
Lovački savez Splitskodalmatinske županije utemeljen je 1994. godine. U njegovom osnivanju nemjerljiv doprinos dao je upravo Marko Raos, te je u konstelaciji novih naprednih snaga izabran na časnu i odgovornu funkciju prvog predsjednika.
U lovačkoj biografiji Marka Raosa zabilježeno je da je u svojstvu lovca i predsjednika dao poticaja , zajedno sa suradnicima, te realizirao više vrijednih lovnih projekata u korist splitskodalmatinskog i hrvatskog lovstva. Oni su, sa današnjeg aspekta gledanja, još uvijek ostali za mnoge nedostižni.
Prije svega, Raos je bio veliki zagovornik prirode i lova, te je učinio povijesne korake na putu dragovoljnog i interesnog udruživanja hrvatskih lovaca i lovkinja u lovačku asocijaciju. Sama činjenica da je u Lovački savez Splitskodalmatinske županije u to vrijeme bilo udruženo 5.000 lovaca i lovkinja potvrđuje da je svojim znanjem i sposobnošću iskoristio aktualne zakonske propise i sa uspjehom ostvario dva projekta – osnovao je tvrtku Lov-tur , što, dakako,nitko u Hrvatskoj nije napravio nešto isto ili barem slično tome. Zahvaljujući tvrtki Lov-tur , u vlasništvu Lovačkog saveza, splitskodalmatinski lovci profitirali su jer su na kućnim vratima dobili izvanredan stručni i radišni kolektiv za izradu lovnogospodarskih osnova i njihovo provođenje.
Nadalje, Marko Raos bio je zagovornik slobode javne riječi. Zbog toga je potakao i zalagao se za pokretanje Jadranskog lovca, časopisa Županijskog lovačkog saveza, koji je , zbog svoje kvalitete, ubrzo prešao okvire Splita i Dalmacije i postao rado čitan list i u ostalim krajevima Hrvatske.
List se je financirao na osnovu prodane naklade i pridonio je trajnoj edukaciji lovaca , potvrđujući svojom prođom na širem tržištu da su ga lovci prihvatili kao svoje štivo.
U vrijeme mandata Raos je organizirao prvu izložbu lovačkih trofeja pod pokroviteljstvom netom formiranog Lovačkog saveza. Izložba je organizirana u splitskoj staroj Bolnici u središtu grada, gdje je predstavljeno više stotina vrijednih trofeja splitskodalmatskih lovaca sa ovoga podneblja, napose vrijednih trofeja mujflona , divokoza i divljih svinja sa planine Sveti Ilija, lovišta Vranjak kod Ploča, te naravno Biokova, Mosora, Dinare i i Svilaje kao i ostalih srednjodalmatinskih lovišta .
Međutim, Marku Raosu , kao i njegovom najužem timu, nije bilo tako lako sve planirano postaviti na noge, urediti , posložiti i – ostvariti povijesni rezultat kakav se na ovim prostorima ne pamti , bez obzira na planove svakog narednog sastava Lovačkog saveza Splitskodalmatinske županije u tijeku prijeđenog 30- godišnjeg razdoblja.
Tijekom mandata, kako to obično biva, nevolje su izazvali osiljeni pojedinci, hoteći se uvući u udobne fotelje, koji nisu dorasli zadaćama niti su bili spremni prihvatiti novonastale promjene u novoj, demokratskoj Hrvatskoj, bez obzira što su i te promjene išle i njima u korist. Sa svojim mišljenjem i stavovima oni su već davno otišli u ropotarnicu povijesti te su naprosto izgubljeni i nestali sa lica aktualnih događanja u hrvatskom lovstvu.
Valja svakako navesti , istine radi, i zbog svih budućih naraštaja lovaca- imena prvih lovaca koji su utemeljili Lovački savez Splitskodalmatinske županije.
Zbog toga je Raosovo visoko priznanje , zapravo, priznanje svim tim entuzijastima koji su se uhvatili u koštac sa poteškoćama ranijeg sustava lovstva i postavili ga na zdrave osnove.
Prvi skup u svezi osnivanja Saveza održan je u jugoistočnoj Kuli Dioklecijanovih dvora (kod splitskog glavnog pazara) 29. listopada 1993. godine da bi se sjednice održavale u Lovačkom domu Lovačkog društva „Kozjak“, odnosno Lovačke udruge „Split“.
Za povijest toga važnog dana zastupnici lovačkih udruga donijeli su odluku o osnivanju Lovačkoga saveza Splitskodalmatinske županije na kojoj su sudjelovali :
Marko Raos, Hrvatsko lovačko društvo „Biokovo“, Makarska; Davor Martić, Savez lovačkih društava općine Split ; Vjekoslav Benzon , Hrvatsko lovačko društvo „Voljak“, Solin; Cvitko Kolić, Lovačko društvo „Ljubljan „ Dugopolje; Dalibor Božulić, Hrvatsko lovačko društvo „Split“; Milan Matijević, Lovačko društvo „Zec“, Trogir; Mate Šaškor, Lovačko društvo „Omiš“; Lađan Prvan, Lovačko društvo „Vis“ ; Radoslav Bekavac, Lovački savez općine Omiš; Ljubo Jurić, Lovački savez Imotskoga ; Ivica Uvodić, Lovačko društvo „Ljubljan“, Klis ; Petar Kokot, Lovačko društvo „Sinj“; Josip Sablić, Lovačko društvo „Sinj“ ; Miro Šarić, Lovačko društvo „Kamenjarka“ Grabovac ; Petar Baković, Lovačko društvo „Brač“; Mladen Vidović, Savez lovačkih društava općine Split ; Marko Bekavac, Savez lovačkih društava Imotskoga ; Boris Buklijaš, Lovačko društvo“Zagora“ Kozica ; Kajo Milišić, Lovačko društvo „Voljak“, Solin ; Jozo Bebić, Lovačko društvo „Muć „; Ivica Lovrić, Lovačko društvo Kaštela ; Ivan Tokić, Lovačko društvo „Muć“; Jadran Peran, Lovačko društvo Kaštela te Vinko Blagajić i Đulio Bezić, Lovačko društvo „Šolta“.
Većina članova utemeljitelja ušla je u Izvršni odbor novoformiranog Lovačkog saveza i njegovih upravnih tijela. Za tajnika je izabran Davor Martić,bliski suradnik predsjednika Marka Raosa.
Iduće , 2024. godine, splitski Lovački savez obilježava jedinstven jubilej – 30. obljetnicu utemeljenja i smatra se među prvim županijskim lovačkim savezima u Hrvatskoj.
Teško je pretpostaviti hoće li se više ikad ponoviti i dogoditi neki novi Marko Raos u splitskodalmatinskom lovstvu. Čovjek i lovac čvrste volje, znanja i snage, intelektualac visokih dometa.
Zbog svega iznesenog Marko Raos zaslužio je ovo najviše lovačko odlikovanje Svetog Huberta. Možda sa zakašnjenjem, no nikad nije kasno – kad je časno!

FOTOGRAFIJE :
Marko Raos ( desno ), župan Kruno Peronja i Frane Kraus prilikom otvorenja izložbe trofeja u Splitu
Izvršni odbor zasjedao je na jednoj od prvih sjednica u splitskom Lovačkom domu (1994. )
Županijsko savjetovanje o lovačkim udrugama po novom ustroju lovstva ( 26. siječnja 1995. )
Sa otvorenja prve lovačke izložbe trofeja u Splitu pod pokroviteljstvom Županijskog lovačkog saveza
Podjela prvih odličja : Marko Raos dodijelio je visoko lovačko odlikovanje don Ivanu Dragušici

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.