vijesti

TOPOLOVAC : POSAVSKE SALAME IZ RADIONICE DARKA KIRINA

Ove zime, u blagdanskom raspoloženju,teče proizvodnja posavske salame u radionici čuvenog meštra Darka Kirina iz Topolovca pokraj Siska.
Kada sve bude gotovo, čitav složeni postupak, Darkovim čarolijama nitko ne može odoljeti. Svatko tko se iole razumije u vrhunske delicije ovoga kraja vjeruje u Darkove majstorske ruke i vještinu, tako da se sladokusci stalno vraćaju po nove zalogaje zimskih radosti.
Salame i špek taman prolaze proceduru zrenja i sušenja , pogotovu spravljene salame od divljačine, mješavine mesa divljih svinja i jelena.

Za dva mjeseca salame će izaći iz mojeg malog raja, veli Kirin, kada ćemo je degustirati i dalje proslijediti prijateljima. Salama će tada “pustiti suzu” na dasci na radost moju i moje obitelji, koja mi je ogromna ispomoć u proizvodnji delicija Posavine.
Inače, Darko je prepoznat i kao meštar “onkološkog špeka”. Počeo je proizvoditi “onkološki špek” od posebne vrste svinja, teških najmanje 300 kila- kada se suočio sa strašnom bolešću, koju je, na svu sreću, uspio zatomiti .
Vjeruje , kao i mnogi drugi koji su se “liječili” njegovim špekom, da je u tome veliku ulogu odigrao njegov onkološki špek .
No, u svakom slučaju najbolje je da poslušamo meštra Darka sa videa.
Iz prve ruke !

INFOCAP

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.